Så vill riksdagspartierna utveckla svensk alkoholpolitik

|Pressmeddelande

Om exakt en månad är det val i Sverige. Sprit & Vinleverantörsföreningen har inför valet frågat samtliga riksdagspartier om och hur de vill utveckla den svenska alkoholpolitiken. Särskilt utmärkande är att inget parti motsätter sig en ny införselutredning och flera partier, däribland Socialdemokraterna, anser att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

Sprit & Vinleverantörsföreningen har till samtliga riksdagspartier ställt nio frågor som berör frågor kopplade till bland annat alkoholskatt, smuggling, förutsättningar för detaljhandelsmonopolets utveckling och e-handel av alkoholhaltiga drycker.

Enkäten visar att det finns stor diskrepans mellan partiernas åsikter om den svenska alkoholpolitiken däribland gällande exempelvis alkoholskattenivåer. Trots det finns samsyn i vissa frågor, framför allt när det gäller tillsättandet av en ny införselutredning. Inget parti motsätter sig en ny sådan.

– Vår förhoppning är att det under nästa mandatperiod, oavsett regering, tillsätts en ny införselutredning med uppdraget att se över sambandet mellan skattenivåer och skatteintäkter samt dess effekter på den registrerade/oregistrerade anskaffningen av alkohol, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

I början av året rapporterade ett flertal medier om att Socialdepartementet sagt nej till Systembolagets förfrågan om att möjliggöra hemleveranser vid e-handel av alkoholhaltiga drycker även när butikerna är stängda. I SVL:s enkät svarar Socialdemokraterna att de delvis håller med om att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

– Det är glädjande att Socialdemokraterna vänt och nu håller med branschen om att Systembolagets e-handel ska vara konkurrenskraftig gentemot övriga e-handelsaktörer som säljer alkohol på nätet till svenska konsumenter. Att vara konkurrenskraftigt rör även leveranstider. Vi förutsätter därför att Socialdemokraterna gör slag i saken om de sitter i regeringen efter valet och säger ja till Systembolagets förfrågan, avslutar Anna De Geer.

Partiernas svar återfinns på SVL:s hemsida och går även att finna i denna PDF.
Här kan du även ta del av SVL:s valmanifest.

Så vill riksdagspartierna förändra svensk alkoholpolitik

Fler nyheter

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer

SVL växlar upp branschens hållbarhetsarbete

|Nyhet

SVL lanserar nu våra ”Prioriteringar för en mer hållbar utveckling av sprit- och vinbranschen i Sverige”, som en plattform för branschens arbete med miljö- och klimatmässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Dokumentet beskriver SVL:s och medlemmarnas engagemang, vilka hållbarhetsutmaningar vi står … Läs mer