Så vill riksdagspartierna utveckla svensk alkoholpolitik

|Pressmeddelande

Om exakt en månad är det val i Sverige. Sprit & Vinleverantörsföreningen har inför valet frågat samtliga riksdagspartier om och hur de vill utveckla den svenska alkoholpolitiken. Särskilt utmärkande är att inget parti motsätter sig en ny införselutredning och flera partier, däribland Socialdemokraterna, anser att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

Sprit & Vinleverantörsföreningen har till samtliga riksdagspartier ställt nio frågor som berör frågor kopplade till bland annat alkoholskatt, smuggling, förutsättningar för detaljhandelsmonopolets utveckling och e-handel av alkoholhaltiga drycker.

Enkäten visar att det finns stor diskrepans mellan partiernas åsikter om den svenska alkoholpolitiken däribland gällande exempelvis alkoholskattenivåer. Trots det finns samsyn i vissa frågor, framför allt när det gäller tillsättandet av en ny införselutredning. Inget parti motsätter sig en ny sådan.

– Vår förhoppning är att det under nästa mandatperiod, oavsett regering, tillsätts en ny införselutredning med uppdraget att se över sambandet mellan skattenivåer och skatteintäkter samt dess effekter på den registrerade/oregistrerade anskaffningen av alkohol, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

I början av året rapporterade ett flertal medier om att Socialdepartementet sagt nej till Systembolagets förfrågan om att möjliggöra hemleveranser vid e-handel av alkoholhaltiga drycker även när butikerna är stängda. I SVL:s enkät svarar Socialdemokraterna att de delvis håller med om att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

– Det är glädjande att Socialdemokraterna vänt och nu håller med branschen om att Systembolagets e-handel ska vara konkurrenskraftig gentemot övriga e-handelsaktörer som säljer alkohol på nätet till svenska konsumenter. Att vara konkurrenskraftigt rör även leveranstider. Vi förutsätter därför att Socialdemokraterna gör slag i saken om de sitter i regeringen efter valet och säger ja till Systembolagets förfrågan, avslutar Anna De Geer.

Partiernas svar återfinns på SVL:s hemsida och går även att finna i denna PDF.
Här kan du även ta del av SVL:s valmanifest.

Så vill riksdagspartierna förändra svensk alkoholpolitik

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer