Så vill riksdagspartierna utveckla svensk alkoholpolitik

|Pressmeddelande

Om exakt en månad är det val i Sverige. Sprit & Vinleverantörsföreningen har inför valet frågat samtliga riksdagspartier om och hur de vill utveckla den svenska alkoholpolitiken. Särskilt utmärkande är att inget parti motsätter sig en ny införselutredning och flera partier, däribland Socialdemokraterna, anser att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

Sprit & Vinleverantörsföreningen har till samtliga riksdagspartier ställt nio frågor som berör frågor kopplade till bland annat alkoholskatt, smuggling, förutsättningar för detaljhandelsmonopolets utveckling och e-handel av alkoholhaltiga drycker.

Enkäten visar att det finns stor diskrepans mellan partiernas åsikter om den svenska alkoholpolitiken däribland gällande exempelvis alkoholskattenivåer. Trots det finns samsyn i vissa frågor, framför allt när det gäller tillsättandet av en ny införselutredning. Inget parti motsätter sig en ny sådan.

– Vår förhoppning är att det under nästa mandatperiod, oavsett regering, tillsätts en ny införselutredning med uppdraget att se över sambandet mellan skattenivåer och skatteintäkter samt dess effekter på den registrerade/oregistrerade anskaffningen av alkohol, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

I början av året rapporterade ett flertal medier om att Socialdepartementet sagt nej till Systembolagets förfrågan om att möjliggöra hemleveranser vid e-handel av alkoholhaltiga drycker även när butikerna är stängda. I SVL:s enkät svarar Socialdemokraterna att de delvis håller med om att Systembolaget bör ges möjligheter för ökad e-handel i syfte att göra Systembolagets e-handel konkurrenskraftig gentemot övriga aktörer.

– Det är glädjande att Socialdemokraterna vänt och nu håller med branschen om att Systembolagets e-handel ska vara konkurrenskraftig gentemot övriga e-handelsaktörer som säljer alkohol på nätet till svenska konsumenter. Att vara konkurrenskraftigt rör även leveranstider. Vi förutsätter därför att Socialdemokraterna gör slag i saken om de sitter i regeringen efter valet och säger ja till Systembolagets förfrågan, avslutar Anna De Geer.

Partiernas svar återfinns på SVL:s hemsida och går även att finna i denna PDF.
Här kan du även ta del av SVL:s valmanifest.

Så vill riksdagspartierna förändra svensk alkoholpolitik

Fler nyheter

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer

Höjd alkoholskatt ger inte önskade effekter

|Pressmeddelande

Den 1 januari 2023 höjdes alkoholskatten. Det uttalade syftet med höjningarna var att finansiera satsningar på försvaret och att stärka folkhälsan. Mot bakgrund av detta har Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) låtit HUI Research genomföra en analys av skattehöjningens effekter på … Läs mer

Swedwatch-rapport om arbetsförhållanden på sydafrikanska vingårdar

|Kommentar

Organisationen Swedwatch publicerade idag (17/6) en rapport där de har kartlagt riskerna för säsongsarbetare i den sydafrikanska vinproduktionen. De risker som lyfts fram rör diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden. SVL välkomnar Swedwatch rapport om arbetsvillkor i den sydafrikanska … Läs mer

SVL:s kommentar om gårdsförsäljning

|Kommentar

Idag den 5 juni meddelade regeringen att de under juli månad avser att besluta om ett förslag om gårdsförsäljning som ska skickas till Lagrådet och notifieras till EU-kommissionen. Från att förslaget notifieras till EU-kommissionen har kommissionen och EU:s medlemsstater 3 … Läs mer