Höga alkoholskatter möjliggör alkoholsmuggling

|Pressmeddelande

En ny rapport från SVL visar att alkoholsmugglingen till Sverige är omfattande. Alkoholsmugglingen har ofta kopplingar till den organiserade brottsligheten och är en viktig intäktskälla för kriminella nätverk. Rapporten visar även att de höga alkoholskattenivåerna i Sverige jämfört med närliggande länder till stor del är orsaken till alkoholsmugglingen.

Sprit & Vinleverantörsföreningen SVL har tagit fram rapporten Alkoholsmuggling – en viktig intäktskälla för den organiserade brottsligheten. Rapporten går igenom hur den illegala alkoholinförseln och vidareförsäljningen i samhället sker och hur de brottsbekämpande myndigheterna arbetar mot smugglingen. Alkoholsmugglingen skapar skatteförluster för samhället på cirka 1,7 miljarder kronor årligen och innebär en betydande intäktskälla för den organiserade brottsligheten.

– Alkoholsmuggling är en lukrativ bransch för kriminella nätverk. Det finns en kontinuerlig efterfrågan på alkohol. Incitamenten att föra in alkohol just till Sverige är stora till följd av höga skattenivåer på alkohol jämfört med närliggande länder. Brottsvinsterna investeras ofta i annan kriminell verksamhet och det är väldigt olyckligt för både samhället och för branschen när våra produkter blir byggstenar i brottslig verksamhet, säger Anna De Geer, VD för Sprit och Vinleverantörsföreningen.

De senaste åren har det varit en uppåtgående trend i både omhändertagna mängder och antalet beslag. Under pandemin minskade smugglingen till följd av de stängda gränserna, men Tullverket förutspår att alkoholsmugglingen återigen kommer att öka när gränserna öppnats.

Rapporten visar att införseln sker på bred front och till i stort sett alla samhällsskikt, vilket gör att alkoholsmugglingen är svår att komma åt för de brottsbekämpande myndigheterna. Arbetet försvåras även av det växande inslaget av organiserad brottslighet som ligger bakom alkoholsmugglingen.

– Om vi ska lyckas motverka alkoholsmugglingen kommer vi att behöva arbeta med både piska och morot. Riskerna att ägna sig åt alkoholsmuggling måste öka, till exempel genom skärpta straff och mer resurser till de brottsbekämpande myndigheterna. Samtidigt behöver vi flytta alkoholinköpen från de illegala smugglarna till kontrollerade försäljningskanaler som Systembolaget. Det förutsätter sänkt alkoholskatt och en förbättrad tillgänglighet från Systembolaget genom utökad näthandel och förbättrade öppettider, avslutar Anna De Geer.

Rapporten i sin helhet finner du här.

För mer information, vänligen kontakta:

Sprit & Vinleverantörsföreningen
Anna De Geer, VD
anna.degeer@svl.se
070 698 35 35

Fler nyheter

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer

Elisabeth Due ny VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen

|Pressmeddelande

Styrelsen för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har utsett Elisabeth Due till ny VD för SVL. Elisabeth tillträder sin nya roll den 2 september 2024. Elisabeth kommer senast från egen konsultverksamhet inom kommunikation, strategiutveckling och påverkansarbete. Tidigare har hon jobbat i … Läs mer

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer