Spritstatistiken vinglar som en kraftigt berusad sjöman

|Pressmeddelande

I  fredags publicerade Sprit och Vinleverantörsföreningen sitt senaste gränshandelsindex. Det visar att gränshandeln med sprit under 2009 ökade med 4,7 procent jämfört med 2008. Samtidigt uttalar sig Barbro Engdahl på SoRAD, som på regeringens uppdrag kartlägger alkoholkonsumtionen i Sverige, om SoRADs märkliga statistik.

SoRADs statistik visar att smugglingen av alkohol totalt skulle ha sjunkit med 53 procent under det första kvartalet 2010. Minskningen specifikt för spritdrycker var enligt SoRAD hela 73 procent. Det är naturligtvis fantasisiffror.

Att det är fantasisiffror förstärks om man tittar på resultatet av deras undersökningar för 2009, då smugglingen av sprit tvärt om skulle ha ökat med 48 procent räknat på helår. Första halvåret 2009 ökade konsumtionen av smuggelsprit med hela 113 procent enligt SoRAD!

Var och en kan själva se att siffrorna vinglar fram och tillbaka som en kraftigt berusad sjöman. Så kraftiga svängningar förekommer naturligtvis inte i den verklighet som finns utanför SoRADs väggar.

Det finns utöver den spontana orimligheten två anledningar till att denna typ av siffror inte är seriösa. För det första grundar de sig på ett underlag där enskilda svar kan få mycket stort genomslag.  Detta skriver också SoRAD själv i sina förord. Men detta hindrar dem dock inte att dra stora mediala växlar.  För det andra är det i det närmaste orimligt att tro att brottslingen eller ligorna som tjänar miljontals kronor på smuggel och vidareförsäljning i industriell skala är ärliga när man på statens uppdrag genomför telefonintervjuer. Smugglarna och de andra brottslingarna har ju inte ens fasta telefonnummer.

Faktum kvarstår att såväl Sprit och Vinleverntörsföreningen som Sveriges Bryggerier pekar på en långsiktig uppgång i våra leveranser till gränshandeln. SoRAD har en hel del att förklara för att få förtroende för sin statistik.

Fler nyheter

SVL publicerar branschriktlinjer för provsmakning av vin- och spritdrycker

|Pressmeddelande

Alkohollagen ger kommunerna möjlighet att bevilja tillstånd för provsmakning av alkoholdrycker för framför allt producenter av alkoholdrycker. Lagstiftningen saknar dock tydliga definitioner av vad som avses med provsmakning vilket lett till att lagen tillämpas olika runtom i landet. För att … Läs mer

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer