Spritstatistiken vinglar som en kraftigt berusad sjöman

|Pressmeddelande

I  fredags publicerade Sprit och Vinleverantörsföreningen sitt senaste gränshandelsindex. Det visar att gränshandeln med sprit under 2009 ökade med 4,7 procent jämfört med 2008. Samtidigt uttalar sig Barbro Engdahl på SoRAD, som på regeringens uppdrag kartlägger alkoholkonsumtionen i Sverige, om SoRADs märkliga statistik.

SoRADs statistik visar att smugglingen av alkohol totalt skulle ha sjunkit med 53 procent under det första kvartalet 2010. Minskningen specifikt för spritdrycker var enligt SoRAD hela 73 procent. Det är naturligtvis fantasisiffror.

Att det är fantasisiffror förstärks om man tittar på resultatet av deras undersökningar för 2009, då smugglingen av sprit tvärt om skulle ha ökat med 48 procent räknat på helår. Första halvåret 2009 ökade konsumtionen av smuggelsprit med hela 113 procent enligt SoRAD!

Var och en kan själva se att siffrorna vinglar fram och tillbaka som en kraftigt berusad sjöman. Så kraftiga svängningar förekommer naturligtvis inte i den verklighet som finns utanför SoRADs väggar.

Det finns utöver den spontana orimligheten två anledningar till att denna typ av siffror inte är seriösa. För det första grundar de sig på ett underlag där enskilda svar kan få mycket stort genomslag.  Detta skriver också SoRAD själv i sina förord. Men detta hindrar dem dock inte att dra stora mediala växlar.  För det andra är det i det närmaste orimligt att tro att brottslingen eller ligorna som tjänar miljontals kronor på smuggel och vidareförsäljning i industriell skala är ärliga när man på statens uppdrag genomför telefonintervjuer. Smugglarna och de andra brottslingarna har ju inte ens fasta telefonnummer.

Faktum kvarstår att såväl Sprit och Vinleverntörsföreningen som Sveriges Bryggerier pekar på en långsiktig uppgång i våra leveranser till gränshandeln. SoRAD har en hel del att förklara för att få förtroende för sin statistik.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer

Testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion!

|Nyhet

Branschens initiativ Drinkwise lanserar nu en Quiz för dig som vill testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion och måttfullt drickande. Initiativet är framtaget tillsammans med dryckesbranschkollegor i Europa och SpiritsEUROPE. Drinkwise är ett det svenska initiativet inom ramen för ”Responsible drinking … Läs mer