Spritstatistiken vinglar som en kraftigt berusad sjöman

|Pressmeddelande

I  fredags publicerade Sprit och Vinleverantörsföreningen sitt senaste gränshandelsindex. Det visar att gränshandeln med sprit under 2009 ökade med 4,7 procent jämfört med 2008. Samtidigt uttalar sig Barbro Engdahl på SoRAD, som på regeringens uppdrag kartlägger alkoholkonsumtionen i Sverige, om SoRADs märkliga statistik.

SoRADs statistik visar att smugglingen av alkohol totalt skulle ha sjunkit med 53 procent under det första kvartalet 2010. Minskningen specifikt för spritdrycker var enligt SoRAD hela 73 procent. Det är naturligtvis fantasisiffror.

Att det är fantasisiffror förstärks om man tittar på resultatet av deras undersökningar för 2009, då smugglingen av sprit tvärt om skulle ha ökat med 48 procent räknat på helår. Första halvåret 2009 ökade konsumtionen av smuggelsprit med hela 113 procent enligt SoRAD!

Var och en kan själva se att siffrorna vinglar fram och tillbaka som en kraftigt berusad sjöman. Så kraftiga svängningar förekommer naturligtvis inte i den verklighet som finns utanför SoRADs väggar.

Det finns utöver den spontana orimligheten två anledningar till att denna typ av siffror inte är seriösa. För det första grundar de sig på ett underlag där enskilda svar kan få mycket stort genomslag.  Detta skriver också SoRAD själv i sina förord. Men detta hindrar dem dock inte att dra stora mediala växlar.  För det andra är det i det närmaste orimligt att tro att brottslingen eller ligorna som tjänar miljontals kronor på smuggel och vidareförsäljning i industriell skala är ärliga när man på statens uppdrag genomför telefonintervjuer. Smugglarna och de andra brottslingarna har ju inte ens fasta telefonnummer.

Faktum kvarstår att såväl Sprit och Vinleverntörsföreningen som Sveriges Bryggerier pekar på en långsiktig uppgång i våra leveranser till gränshandeln. SoRAD har en hel del att förklara för att få förtroende för sin statistik.

Fler nyheter

Höga betyg till Prata om Alkohols skolmaterial

|Nyhet

Prata om Alkohols återkommande lärarenkät visar att skolmaterialen motsvarar förväntningarna från användarna. Här följer några av resultaten: 93 % av Prata om Alkohols användare rekommenderar materialen till andra som jobbar i skolan. 91 % anser att Prata om Alkohols material kan påverka ungdomar att senarelägga … Läs mer

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer