Näringslivets uppdaterade Rekommendationer för alkoholreklam
De nya rekommendationerna som lanseras är branschföreningarnas bedömning av hur lagen ska tolkas samt en vägledning för marknadsföring av dessa produkter i stort. Syftet är att få en enhetlig tillämpning av reglerna och mer förutsägbara gränser för lagens omfattning. 2006 togs de första rekommendationerna fram, som reviderades 2011. I 2018 års version omfattas även marknadsföring som utgör indirekt alkoholreklam.
Rekommendationerna är uppdaterade för att vara i takt med ny domstolspraxis på området och är ett sätt för branschen att ta fortsatt ansvar för alkoholmarknadsföring. Bland annat innehåller rekommendationen förtydliganden kring reklam i sociala medier.
– Gemensamma rekommendationer är ett verktyg för branschen att skapa en god branschstandard. Tillsammans med utbildningar och uppföljning arbetar vi aktivt för att alla företag ska ha en hög etisk nivå på sin marknadsföring. Vi har arbetat med rekommendationer i över 10 år nu och ser att det gör skillnad, säger Anna De Geer, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen.
– Rekommendationer och självreglering går i takt med tiden, och genom våra rekommendationer kan vi vara flexibla och anpassa oss till det nya medielandskapet. Syftet med rekommendationerna är att ge branschen vägledning och hjälpa dem att följa god affärssed och ta ansvar när det kommer till marknadsföring av alkoholdrycker, alkoholhaltiga lättdrycker och indirekt alkoholreklam, säger Anders Ericson, vd på Sveriges Annonsörer.
– Riktlinjer som tagits fram av branschen självt bidrar till större förståelse, kunskap och därmed efterlevnad inom företagen. Det är också ett snabbt och flexibelt sätt att hantera regelverket för en mediemarknad i ständig förändring. Med våra uppdaterade rekommendationer för alkoholreklam visar vi att branschen både kan och vill ta ansvar, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.