När slutsatserna är klara från början

|Pressmeddelande

Gårdsförsäljning av alkohol skulle ha stor betydelse för både turistnäring och utveckling av gles- och landsbygd. Inte heller strider gårdsförsäljning av alkohol mot de svenska undantagsreglerna i EU. Trots det säger regeringens alkoholutredare Anita Werner nej till detta. Skälet: att det enligt henne hotar Systembolagets monopolställning.

-Slutsatserna är obegripliga och känns som om de var klara från början säger Erika Nylander, VD för Sprit och Vinleverantörsföreningen. Anita Werner har struntat i de fakta som finns i frågan och bortsett från tillfrågade instansers kunskap.

Sprit och Vinleverantörsföreningen har gjort en omfattande analys av alla remissvar i frågan. Det visar sig att SIEPS (Svenska institutet för europapolitiska studier), Tillväxtverket, Lantbrukarnas Riksförbund; Sveriges Hotell och Restaurangföretagare och Företagarna har alla reagerat på den bristfälliga EG-utredningen i frågan. Särskilt som kommissionen redan svarat på EU-parlamentarikern Christoffer Fjellners direkta fråga om det svenska monopolet.

Jordbruksverket pekar på regeringens uttalande att Sverige ska bli Europas nya matland och menar att den potential som gårdsförsäljningen skapar för landsbygdens mat- och dryckeskultur behövs. Tillväxtverket, Företagarna, LRF och SHR menar samstämmigt att gårdsförsäljningen skulle vara ett lyft för turism och företagande på landsbygden.

-Finland har visat att gårdsförsäljningen lyft både landsbygd och matkultur, utan att tumma på folkhälsan. Detta bör regeringen ta till sig och avvisa Anita Werners slutsatser, säger Erika Nylander.

-Inför den strid som uppenbarligen väntar inom regeringen hoppas vi att jordbruksminister Eskil Erlandsson, som uttalat sig positiv till gårdsförsäljning vinner. Riktiga jobb och en verkligt levande landsbygd är viktigare än påhittade skäl utan förankring i verkligheten, säger Erika Nylander.

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer