Irland sänker alkoholskatten

|Pressmeddelande

– Detta är ett steg i rätt riktning för den irländska alkoholpolitiken. De brottas med samma problem som vi gör, nämligen överdriven gränshandel och smuggling. De gör precis rätt, vilket Danmark är ett gott exempel på. Där sänkte man alkoholskatten 2004. Sedan dess har både införseln och alkoholkonsumtionen minskat, säger Erika Nylander, vd för Sprit- & Vinleverantörsföreningen.

Den irländske regeringschefen har nyligen presenterat riktlinjerna för nationens budget 2010. I denna framgår att en alkoholskattesänkning kommer att genomföras. Regeringschefen Brian Cowen motiverar åtgärden med att det är nödvändigt för att motverka gränshandeln som han menar har en enormt negativ effekt på Irlands ekonomi. Cowen tillbakavisar också påståendet att höga skatter skulle ha en dämpande effekt på konsumtionen:

“…responsible drinking is not determined by the level of excise. If it were then we wouldn’t have the alcohol problems that we do have in this country because we have the highest excise levels in many cases across the whole European Union. It is a nebulous argument.” (Irish Times, 9 dec 2009)

Trots skattesänkningen kommer Irland att ha några av de högsta alkoholskatterna i Europa, tillsammans med Sverige och Finland.

För kontakt: Erika Nylander, 0709 – 83 95 63

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer