Gränshandeln ökar starkt igen – tydligt kopplat till kronkursen

|Pressmeddelande

Gränshandeln med alkohol har, efter en rejäl svacka under 2008, nu återhämtat sig helt. Ökningen i gränshandeln följer kronkursens utveckling närmast identiskt. Försäljningen tredje kvartalet 2009 ökade med hela 32, 4 procent jämfört med samma kvartal 2008.

-Återigen ser vi de konkreta effekterna av att Sverige saknar en aktiv och modern alkoholpolitik, säger Erika Nylander, VD för Sprit- och Vinleverantörsföreningen. Gränshandeln styrs uteslutande av hur mycket pengar folk har i plånboken och hur stor prisskillnaden är i svenska kronor mellan gränshandelsbutikerna och priset i Sverige.

Sammantaget under de tre första kvartalen 2009 ökade gränshandeln med 5,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Det ligger i nivå med Systembolagets ökning på 6,3 procent under samma period.

-Systembolaget tar alltså inte längre ”marknadsandelar” från gränshandeln, säger Erika Nylander. Trenden bekräftas också av företrädare för gränshandeln som själva menar att försäljningen nu är tillbaka på 2008 års nivå.

-Även tullen ser riktningen på utvecklingen. Hittills i år har tullverket tagit 70000 liter alkohol från den så kallade internethandeln, för skatteutredning, säger Erika Nylander.

-Nivån på kronkursen följer exakt den utveckling vi har sett på gränshandeln av alkohol det senaste året, säger Boo Feuk, insatsledare för operativa ärenden på Tullkriminalen. Går nu kronan upp igen är vi snart tillbaka på de nivåer vi hade tidigare. Med en stark krona riskerar handeln med smuggelsprit att utvecklas ännu mer än det vi ser idag.

Minskningstakten på det sista kvartalet 2008 och det första 2009 var 29,6 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare. Det enskilt mest betydelsefulla skälet till detta hack i försäljningen var den under perioden kraftigt försvagade kronkursen (förmodligen kombinerat med oro över den internationella finanskrisen) hösten 2008. Kronans kurs mot euron var i inledningen av den perioden ca 9,70 och som högst (i början av mars 2008) 11.70. Därefter har kronan successivt stärkts mot euron.

Även andra kvartalet 2009 minskade gränshandeln jämfört med samma period året innan, men här stannade minskningstakten på 15,8 procent. Under perioden låg kronkursen på en nivå mellan 10,40 och 11,20 gentemot euron.

-Det vi ser tredje kvartalet i år kan man närmast beskriva som en eftersläpningseffekt, säger Erika Nylander. Svenskarna har under lång tid hållit i sina pengar, men i och med att värdet på kronan ökar igen blir gränshandeln åter allt mer lönsam och är nu tillbaka för fullt igen. Och oavsett lågkonjunktur och en sämre växelkurs än för halvannat år sedan så är det snart jul igen – och traditionellt är julhandeln stark också för gränshandeln.

Fler nyheter

Absoluts destilleri nu helt fossilfritt

|Nyhet

Precis som många branscher så arbetar dryckesbranschen aktivt med att minska sina utsläpp. Ett av SVL:s medlemsföretag som lyckats väl är The Absolut Group. År 2020 antog de nya klimatmål där ett av målen var ett helt fossilfritt destilleri i … Läs mer

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer