Gränshandeln med sprit upp med 14,2 procent första halvåret 2008

|Pressmeddelande

Sprit & Vinleverantörsföreningen presenterar idag sin senaste statistik om gränshandeln av sprit. Det sker i samband med pressträffen där SVLs rapport ”Spritpyramiden – en rapport från verkligheten” släpps.

-Gränshandeln har ökat med 14,2 procent, jämfört med samma period föregående år. Det här är hårda fakta som baseras på våra medlemmars försäljning till gränshandeln, säger Erika Nylander, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

-Dessa siffror samt den rapport vi idag presenterar med vittnesmål från den verkliga världen om svartspriten står i stark kontrast till exempelvis Sorads politiserade forskning. Det är viktigt att våra politiker har ett korrekt underlag när de fattar beslut om vår alkoholpolitik.

Sprit & Vinleverantörsföreningen följer fortlöpande utvecklingen i gränshandeln genom ett index som baseras på en rad varumärken, som är stora och kända både på Systembolaget och i gränshandeln. Tillsammans är dessa varumärken representativa för den totala försäljningen av sprit. Varumärkena är Smirnoff Red, Koskenkorva, Gordon´s, Baileys Original, The Famous Grouse, Chivas Regal, Ballantines, Beefeater, Martell Cognac, Skåne och OP Andersson.

-I den rapport vi presenterar idag får vi direkt från dem som jobbar ute i verkligheten klara bevis för att smuggelverksamheten ökar stadigt och att svartspriten flödar, säger Erika Nylander. Maria Ungdom, tullen, polisen, fältassistenterna och ungdomarna själva berättar om hur svartspritshandeln blir allt mer organiserad och kommersiell och hur försäljningssystemet fostrar en generation unga till ett kriminellt beteende.

-Sverige har tappat kontrollen över smuggling och langning. Genom de alkoholskatter vi har idag lägger politikerna grunden för att det ska vara lönsamt att smuggla sprit, säger Erika Nylander. Att tala om en ”restriktiv” alkoholpolitik när det ser ut som det gör är cyniskt.

Gränshandelsstatistiken och SVLs färska rapport Spritpyramiden – en rapport från verkligheten, presenteras

onsdagen den 29/10 klockan 10, i lokalen Tellus, Storgatan 19, Stockholm.

Vid pressträffen medverkar också Karl Gunnheden, gränskontrollen Tullverket, Lars-Gösta Alm, närpolischef i Bromma samt Charlie Sanrell, fältassistent i Bromma, som är tre av många röster från verkligheten i rapporten.

Rapporten finns tillgänglig som pdf-fil på Sprit & Vinleverantörföreningens webplats www.spritochvinleverantörerna.se efter pressträffen.

För ytterligare information om gränshandelssiffror och rapporten, kontakta Erika Nylander, VD Sprit & Vinleverantörsföreningen, tel 08-76276 25.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer

Testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion!

|Nyhet

Branschens initiativ Drinkwise lanserar nu en Quiz för dig som vill testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion och måttfullt drickande. Initiativet är framtaget tillsammans med dryckesbranschkollegor i Europa och SpiritsEUROPE. Drinkwise är ett det svenska initiativet inom ramen för ”Responsible drinking … Läs mer