Gränshandeln med sprit upp med 14,2 procent första halvåret 2008

|Pressmeddelande

Sprit & Vinleverantörsföreningen presenterar idag sin senaste statistik om gränshandeln av sprit. Det sker i samband med pressträffen där SVLs rapport ”Spritpyramiden – en rapport från verkligheten” släpps.

-Gränshandeln har ökat med 14,2 procent, jämfört med samma period föregående år. Det här är hårda fakta som baseras på våra medlemmars försäljning till gränshandeln, säger Erika Nylander, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

-Dessa siffror samt den rapport vi idag presenterar med vittnesmål från den verkliga världen om svartspriten står i stark kontrast till exempelvis Sorads politiserade forskning. Det är viktigt att våra politiker har ett korrekt underlag när de fattar beslut om vår alkoholpolitik.

Sprit & Vinleverantörsföreningen följer fortlöpande utvecklingen i gränshandeln genom ett index som baseras på en rad varumärken, som är stora och kända både på Systembolaget och i gränshandeln. Tillsammans är dessa varumärken representativa för den totala försäljningen av sprit. Varumärkena är Smirnoff Red, Koskenkorva, Gordon´s, Baileys Original, The Famous Grouse, Chivas Regal, Ballantines, Beefeater, Martell Cognac, Skåne och OP Andersson.

-I den rapport vi presenterar idag får vi direkt från dem som jobbar ute i verkligheten klara bevis för att smuggelverksamheten ökar stadigt och att svartspriten flödar, säger Erika Nylander. Maria Ungdom, tullen, polisen, fältassistenterna och ungdomarna själva berättar om hur svartspritshandeln blir allt mer organiserad och kommersiell och hur försäljningssystemet fostrar en generation unga till ett kriminellt beteende.

-Sverige har tappat kontrollen över smuggling och langning. Genom de alkoholskatter vi har idag lägger politikerna grunden för att det ska vara lönsamt att smuggla sprit, säger Erika Nylander. Att tala om en ”restriktiv” alkoholpolitik när det ser ut som det gör är cyniskt.

Gränshandelsstatistiken och SVLs färska rapport Spritpyramiden – en rapport från verkligheten, presenteras

onsdagen den 29/10 klockan 10, i lokalen Tellus, Storgatan 19, Stockholm.

Vid pressträffen medverkar också Karl Gunnheden, gränskontrollen Tullverket, Lars-Gösta Alm, närpolischef i Bromma samt Charlie Sanrell, fältassistent i Bromma, som är tre av många röster från verkligheten i rapporten.

Rapporten finns tillgänglig som pdf-fil på Sprit & Vinleverantörföreningens webplats www.spritochvinleverantörerna.se efter pressträffen.

För ytterligare information om gränshandelssiffror och rapporten, kontakta Erika Nylander, VD Sprit & Vinleverantörsföreningen, tel 08-76276 25.

Fler nyheter

Minskande omfattning men ökande intresse för e-handel med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker minskar jämfört med pandemiåren. Detta trots att det finns en stor öppenhet inför framtida köp, särskilt bland yngre. Det visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Verian (fd. Kantar Public) på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Undersökningen … Läs mer

SVL i debatt: Sluta att höja skatten på alkohol

|Nyhet

Med högre skatter på alkohol minskar försäljningen på Systembolaget – men då ökar inköp på andra sätt. Det ökar inte statens skatteintäkter, skriver Joel Furvik och Anna-Karin Fondberg. De senaste 15 månaderna har skatten på alkohol höjts två gånger. Skatten på … Läs mer

Låt inte Valborg bli ditt barns första fylla

|Nyhet

Vid Valborg dricker många ungdomar alkohol för första gången. Både skolor och hem har en avgörande roll i att försena denna debut. Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning, delar råd för att stärka ungdomars motståndskraft mot alkohol.  Under ungdomsåren … Läs mer

Är du SVL:s nya VD?

|Nyhet

Vi söker en dynamisk och strategiskt inriktad VD som kan leda och driva Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) och vår fortsatta utveckling. Du kommer agera proaktivt och aktivt arbeta för att sätta agendan inom branschen där monopolets fortsatta roll och den … Läs mer