Tillsatser i vin

|Kommentar

Som en stor och viktig näring måsta man finnas sig i att bli granskad. En initierad debatt driver importörerna framåt i det arbete som redan görs för att säkerställa att det vin man köper in från olika delar av världen följer de regler som finns inom EU. En granskning måste emellertid vara rättvis och korrekt och det är därför olyckligt att Kalla Fakta påskiner att importörerna verkar i laglöshet och att en produkt är farlig bara för att den genomgått en storskalig produktionsprocess. Man måste skilja på bekämpningsmedel och traditionella processmedel. Det kan också ifrågasättas huruvida en jämförelse med vatten är den mest relevanta, eller om man borde ha jämfört med andra jordbruksprodukter.

Regelverk för tillsatser

Vinnäringen har ingen innehållsförteckning, då själva innehållet anses generiskt. Ingrediensen i är helt enkelt vin. Tillsatser, processer och processmedel regleras genom EU:s vinförordning. På så sätt finns det tydlig information om vilka ämnen som eventuellt kan finnas i vinet. Det är till och med så att vinproducenterna, eller för den delen de svenska importörerna, inte får märka flaskan med mer än det som tydligt anges i regelverket.

De vanligaste tillsatserna i vin är socker eller syra för att balasera smaken, druvmust för att förstärka druvsmaken samt sorbinsyta för att stoppa jäsningen i de fall det finns risk för efterjäsning. Det är också tillåtet att använda sig av ekchips (istället för att lagra i ektunna) och extra tannin för att påverka smaken.

Allergener

Sedan juli 2012 måste vinnäringen informera på flaskan om det finns spår kvar i slutprodukten av allergena ämnen som kan ha använts under processen. Dessa ämnen är sulfit samt ägg- och mjölkprodukter.

Sulfit har använts i tusentals år i vinframställningen och skyddar produkten från att oxidera. Det hindrar också bakterier från att växa. Ämnet finns naturligt i vinet, men kan behöva förstärkas.

Ägg- och mjölkprodukter används som klarningsmedel. Genom att man kan fånga upp proteinpartiklar som avlägsnas blir vinet klart och stabilt.

Alkohol

Det finns alkohol i vin. Därför bör det drickas med måtta och absolut inte ges till barn eller ungdomar!

Fler nyheter

Minskande omfattning men ökande intresse för e-handel med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker minskar jämfört med pandemiåren. Detta trots att det finns en stor öppenhet inför framtida köp, särskilt bland yngre. Det visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Verian (fd. Kantar Public) på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Undersökningen … Läs mer

SVL i debatt: Sluta att höja skatten på alkohol

|Nyhet

Med högre skatter på alkohol minskar försäljningen på Systembolaget – men då ökar inköp på andra sätt. Det ökar inte statens skatteintäkter, skriver Joel Furvik och Anna-Karin Fondberg. De senaste 15 månaderna har skatten på alkohol höjts två gånger. Skatten på … Läs mer

Låt inte Valborg bli ditt barns första fylla

|Nyhet

Vid Valborg dricker många ungdomar alkohol för första gången. Både skolor och hem har en avgörande roll i att försena denna debut. Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning, delar råd för att stärka ungdomars motståndskraft mot alkohol.  Under ungdomsåren … Läs mer

Är du SVL:s nya VD?

|Nyhet

Vi söker en dynamisk och strategiskt inriktad VD som kan leda och driva Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) och vår fortsatta utveckling. Du kommer agera proaktivt och aktivt arbeta för att sätta agendan inom branschen där monopolets fortsatta roll och den … Läs mer