Tillsatser i vin

|Kommentar

Som en stor och viktig näring måsta man finnas sig i att bli granskad. En initierad debatt driver importörerna framåt i det arbete som redan görs för att säkerställa att det vin man köper in från olika delar av världen följer de regler som finns inom EU. En granskning måste emellertid vara rättvis och korrekt och det är därför olyckligt att Kalla Fakta påskiner att importörerna verkar i laglöshet och att en produkt är farlig bara för att den genomgått en storskalig produktionsprocess. Man måste skilja på bekämpningsmedel och traditionella processmedel. Det kan också ifrågasättas huruvida en jämförelse med vatten är den mest relevanta, eller om man borde ha jämfört med andra jordbruksprodukter.

Regelverk för tillsatser

Vinnäringen har ingen innehållsförteckning, då själva innehållet anses generiskt. Ingrediensen i är helt enkelt vin. Tillsatser, processer och processmedel regleras genom EU:s vinförordning. På så sätt finns det tydlig information om vilka ämnen som eventuellt kan finnas i vinet. Det är till och med så att vinproducenterna, eller för den delen de svenska importörerna, inte får märka flaskan med mer än det som tydligt anges i regelverket.

De vanligaste tillsatserna i vin är socker eller syra för att balasera smaken, druvmust för att förstärka druvsmaken samt sorbinsyta för att stoppa jäsningen i de fall det finns risk för efterjäsning. Det är också tillåtet att använda sig av ekchips (istället för att lagra i ektunna) och extra tannin för att påverka smaken.

Allergener

Sedan juli 2012 måste vinnäringen informera på flaskan om det finns spår kvar i slutprodukten av allergena ämnen som kan ha använts under processen. Dessa ämnen är sulfit samt ägg- och mjölkprodukter.

Sulfit har använts i tusentals år i vinframställningen och skyddar produkten från att oxidera. Det hindrar också bakterier från att växa. Ämnet finns naturligt i vinet, men kan behöva förstärkas.

Ägg- och mjölkprodukter används som klarningsmedel. Genom att man kan fånga upp proteinpartiklar som avlägsnas blir vinet klart och stabilt.

Alkohol

Det finns alkohol i vin. Därför bör det drickas med måtta och absolut inte ges till barn eller ungdomar!

Fler nyheter

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer

Höjd alkoholskatt ger inte önskade effekter

|Pressmeddelande

Den 1 januari 2023 höjdes alkoholskatten. Det uttalade syftet med höjningarna var att finansiera satsningar på försvaret och att stärka folkhälsan. Mot bakgrund av detta har Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) låtit HUI Research genomföra en analys av skattehöjningens effekter på … Läs mer

Swedwatch-rapport om arbetsförhållanden på sydafrikanska vingårdar

|Kommentar

Organisationen Swedwatch publicerade idag (17/6) en rapport där de har kartlagt riskerna för säsongsarbetare i den sydafrikanska vinproduktionen. De risker som lyfts fram rör diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden. SVL välkomnar Swedwatch rapport om arbetsvillkor i den sydafrikanska … Läs mer

SVL:s kommentar om gårdsförsäljning

|Kommentar

Idag den 5 juni meddelade regeringen att de under juli månad avser att besluta om ett förslag om gårdsförsäljning som ska skickas till Lagrådet och notifieras till EU-kommissionen. Från att förslaget notifieras till EU-kommissionen har kommissionen och EU:s medlemsstater 3 … Läs mer