Tänk på vilken alkohol du dricker i sommar

|Nyhet

Midsommar och semester står för dörren. Vid dessa tillfällen ökar alkoholkonsumtionen bland unga och vuxna. Att avnjuta ett glas vin eller en drink i sociala sammanhang, med måttfullhet och medvetenhet om dryckernas innehåll och effekter, är inte fel. Ett stort problem är dock den storskaliga införsel av alkohol med minibussar eller lastbilar från EU som sker, och som sedan säljs till ungdomar och andra riskgrupper.

Sverige har internationellt sett mycket hög alkoholbeskattning. Det leder till stor legal och illegal införsel, vilket i många fall drabbar våra ungdomar. Sänkt alkoholskatt gör inköp på Systembolaget mer attraktivt relativt alternativen, vilket minskar införseln och stärker den kontrollerade försäljningskanalen, skriver Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

Midsommar och semester står för dörren. Vid dessa tillfällen ökar alkoholkonsumtionen bland unga och vuxna. Att avnjuta ett glas vin eller en drink i sociala sammanhang, med måttfullhet och medvetenhet om dryckernas innehåll och effekter, är inte fel. Ett stort problem är dock den storskaliga införsel av alkohol med minibussar eller lastbilar från EU som sker, och som sedan säljs till ungdomar och andra riskgrupper. Den fria rörligheten för personer och varor inom EU och Schengenområdet utnyttjas av kriminella för att både legalt och illegalt föra in alkohol som sedan säljs på den svarta marknaden utan kontroll – inte sällan till unga.

Officiell statistik från CAN visar att cirka 20 procent av den alkohol som konsumeras i Sverige är oregistrerad, dvs resandeinförd, insmugglad eller hemtillverkad. En anledning till den omfattande införseln är det höga alkoholpriset i Sverige. Inom övriga EU är det genomsnittliga priset, mätt i kronor per liter ren alkohol, drygt 40 procent av det svenska. Det är endast Norge och Finland som har högre genomsnittliga priser än Sverige. I Tyskland är det genomsnittliga alkoholpriset cirka 40 procent av det svenska och i Danmark cirka 70 procent. Så länge Sverige har högre alkoholskatter än våra grannländer finns starka drivkrafter för smuggling.

Kontrollerad försäljning är grundbulten i svensk alkoholpolitik och det främsta verktyget för att främja folkhälsan. SVL värnar det detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning som Sverige har. Det bidrar till en försäljning under ordnade former, där åldern på köparna kontrolleras och där produkternas kvalitet är granskad. Att inte ens hälften av den sprit som konsumeras i Sverige säljs via Systembolaget är därför ett problem. SVL vill att våra produkter ska köpas på Systembolaget och inte ur bakluckan på en bil eller från så kallade vodkalastbilar.

Sänkt alkoholskatt gör inköp på Systembolaget mer attraktivt relativt andra sätt att skaffa alkohol, vilket minskar införseln och stärker den kontrollerade försäljningskanalen. Att sänka beskattningen på alkohol för att minska införseln från grannländer är en väg som Estland just nu går. Från den 1 juli väntas skatten på sprit, cider och öl sänkas med 25 procent för att komma i nivå med skatten i de andra baltiska länderna.

Ingen vill se fortsatt försäljning av insmugglad sprit och vin. Vår gemensamma målbild borde vara att flytta försäljningen från Tyskland och Polen till Systembolaget. På så sätt skulle skatteintäkterna hamna i Sverige och våra ungdomar få svårare att få tag i alkohol. Låt oss därför tillsammans göra allt vi kan för att minimera den mängd illegal alkohol som förs in i landet och säljs vidare till minderåriga och andra riskgrupper. Att minska skillnaden i beskattning jämfört med Danmark, Tyskland och Polen skulle vara ett avgörande steg i den riktningen.

Fler nyheter

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer

SVL växlar upp branschens hållbarhetsarbete

|Nyhet

SVL lanserar nu våra ”Prioriteringar för en mer hållbar utveckling av sprit- och vinbranschen i Sverige”, som en plattform för branschens arbete med miljö- och klimatmässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Dokumentet beskriver SVL:s och medlemmarnas engagemang, vilka hållbarhetsutmaningar vi står … Läs mer