Ny rapport om översyn av politiken på alkoholområdet

|Nyhet
ESO - Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi (ESO) presenterar en ny rapport som visar på behovet av oberoende granskning och utvärdering av alkoholpolitiken.

Den 26 mars presenterade Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi (ESO) rapporten ”Synd och skatt – en ESO-rapport om politiken inom områdena alkohol, tobak och spel”. ESO en självständig expertkommitté som sorterar under Finansdepartementet.

I rapporten utvärderar David Sundén, ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm, den samhällsekonomiska effektiviteten i de politiska åtgärder som används för att styra konsumtionen av alkohol, tobak och spel. Författaren visar att tobakspolitiken varit framgångsrik i att minska rökningen, medan alkoholpolitiken inte varit lika lyckosam med att minska alkoholkonsumtionen. För att öka alkoholpolitikens effektivitet menar författaren att det behövs en omfattande översyn av regleringarna på alkoholmarknaden. Även de politiska målen för alkohol, tobak och spel bör revideras så att de tar hänsyn till att det finns positiva värden av konsumtionen.

ESO-rapporten är spännande läsning och SVL hoppas att den kommer leda till fortsatt diskussion. Även om SVL inte delar alla slutsatser och förslag i rapporten visar den tydligt på behovet av oberoende granskning och utvärdering av alkoholpolitiken.

SVL noterar särskilt att ESO-rapporten belyser hur den i EU-sammanhang exceptionellt höga beskattningen av alkohol i Sverige skapar starka incitament för införsel av alkohol. Utredningen pekar på att detta har resulterat i att omkring 20 procent av all alkohol som konsumeras i Sverige kommer från ”obeskattade källor”. Vidare konstaterar rapporten att ”Den höga skatten på sprit innebär att nästan hälften av all sprit som konsumeras i Sverige har inte beskattats i Sverige.”

SVL har länge argumenterat för att det behövs en ny utredning, en ”Härstedt 2.0”, som bland annat tittar på sambandet mellan pris på alkohol, konsumtion och införsel. ESO-rapporten stärker oss i den uppfattningen.

Intressant att notera är också att rapporten särskilt tar upp statistikfrågan och att författaren föreslår att all statistik om konsumtionen av alkohol, tobak och spel samlas på en ansvarig myndighet, t.ex. SCB eller Folkhälsomyndigheten, och att denna statistik ska ingå i Sveriges officiella statistik. Detta är väldigt positivt. SVL har länge argumenterat att alkoholpolitiken ska grundas på oberoende och vetenskapligt framtagna fakta och att ansvaret att genomföra mätningar av alkoholkonsumtionen bör läggas på en från Systembolaget helt fristående statlig myndighet med dokumenterat vetenskaplig kompetens. På så vis värnas integriteten och objektiviteten i de alkoholpolitiska underlagen.

Ladda ner Rapporten här

Fler nyheter

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer

Höjd alkoholskatt ger inte önskade effekter

|Pressmeddelande

Den 1 januari 2023 höjdes alkoholskatten. Det uttalade syftet med höjningarna var att finansiera satsningar på försvaret och att stärka folkhälsan. Mot bakgrund av detta har Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) låtit HUI Research genomföra en analys av skattehöjningens effekter på … Läs mer

Swedwatch-rapport om arbetsförhållanden på sydafrikanska vingårdar

|Kommentar

Organisationen Swedwatch publicerade idag (17/6) en rapport där de har kartlagt riskerna för säsongsarbetare i den sydafrikanska vinproduktionen. De risker som lyfts fram rör diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden. SVL välkomnar Swedwatch rapport om arbetsvillkor i den sydafrikanska … Läs mer

SVL:s kommentar om gårdsförsäljning

|Kommentar

Idag den 5 juni meddelade regeringen att de under juli månad avser att besluta om ett förslag om gårdsförsäljning som ska skickas till Lagrådet och notifieras till EU-kommissionen. Från att förslaget notifieras till EU-kommissionen har kommissionen och EU:s medlemsstater 3 … Läs mer