Välkommen granskning av spritsmugglingen!

|Pressmeddelande

Tullverkets GD Karin Starrin sade i fredagens Eko-sändningar att tullen nu efterlyser en ny genomlysning av hur den olagliga importen av alkohol egentligen ser ut. Detta välkomnas av Sprit- och Vinleverantörsföreningen, SVL:

– Självklart är det välkommet att fler röster protesterar mot uppgifterna att gränshandeln och den illegala vidareförsäljningen minskar. Enligt Sorad på Stockholms univeristet minskar smugglingen – en bild de är ganska ensamma om, konstaterar Erika Nylander, VD för SVL.

SVL publicerar årligen ett index över hur försäljningen av ett antal välkända och på Systembolaget sålda spritmärken utvecklas i gränshandelsbutikerna i norra Tyskland. Detta index visar tydligt att gränshandeln fortsätter att öka.

– Vi värnar utgångspunkten för den svenska alkoholpolitiken och Systembolagets fortsatta monopol, säger Erika Nylander. Problemet är att den svenska debatten i stor utsträckning ”tänkt bort” smugglingen när politiken utformats. Det har gett avskyvärda effekter som ungdomsfylleri och organiserad brottslighet, vilket framgår av den rapport vi publicerade i slutet av oktober. SVL ser fram emot att, tillsammans med bland annat tullen, bryggarna och politikerna, genomlysa frågan från alla synvinklar.

SVL:s rapport Spritpyramiden finns att läsa i sin helhet på www.spritochvinleverantorerna.se

För med information kontakta: Erika Nylander, 08-762 7625

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer