SVL välkomnar studien om alkoholkostnader

|Pressmeddelande

Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) välkomnar den nya studien över samhällets kostnader för alkoholen. Den ger en betydligt mer nyanserad bild än den hittills enda citerade rapporten av nationalekonomen Anders Johnson. Den nya studien anger en kostnad på 20,3 miljarder kronor mot Anders Johnsons 160 miljarder. – Äntligen finns det en mer realistisk studie, även om den också har vissa brister, säger SVLs VD, Bertil Swartz.

 

I en nya studien nämns att kostnaderna skulle vara ca 29 miljarder kr om man inte räknar med alkoholens positiva hälsoeffekter, dvs sådana som direkt påverkar kroppen positivt. På det området konstateras dock att man rör sig på osäker mark.

– Ännu mer osäker mark kommer man att röra sig på om man utvidgar begreppet ”hälsomässigt positiv”, säger Bertil Swartz och fortsätter:

– Alla som dricker alkohol måste ju rimligen göra det för att de väntar sig att få ut något positivt av sitt drickande. De allra flesta dricker utan att det ger några problem. Den positiva upplevelsen måste vara en samhällsekonomisk intäkt, låt vara mycket svår att beräkna men icke forty viktig att ta hänsyn till i alkoholdebatten!

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 0708-26 43 46

2006-10-26

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer