Svensken dricker med måtta

|Pressmeddelande

Idag släpper CAN sin rapport om svenskarnas alkoholkonsumtion 2014. Den visar att den totala alkoholkonsumtionen fortsätter att gå ned. Det har varit en stadig trend sedan den absoluta toppen år 2004 då Sveriges införselregler för alkohol anpassades till EU-medlemskapet.

Det ser alltså ut som att svenskarna har ändrat attityder och beteenden gällande sitt drickande, för denna förändring är inte resultatet av strängare regler. Inte heller kan det vara resultatet av den nyligen höjda alkoholskatten. Trenden har pågått längre än så.

Samtidigt som konsumtionen har minskat så har den svenska alkoholpolitiken i praktiken liberaliserats. Aldrig har alkoholen varit så tillgänglig och som nu. Vi har ökat antalet Systembolagsbutiker samt infört lördagsöppet. Vi har dubblerat antalet serveringstillstånd och intresset för goda viner, specialöl och välgjorda cocktails har aldrig varit större. Mat och dryck i kombination har blivit ett folkintresse. Internet har öppnat nya informations- och inköpsmöjligheter, folk reser och är fullt ut anpassade till en internationell och rörlig marknad. Dessutom avskaffades förbudet för marknadsföring av alkoholhaltiga drycker 2002. Därmed påbörjades en tillväxt av alkoholreklam, vilket skapat en febrig debatt om konsekvenserna av detta. Ja, som vi ser så har alltså konsumtionen stadigt gått ned – trots denna liberalisering!

  • Tio års konsumtionsnedgång parallellt med en ökad liberalisering motiverar att ifrågasätta den gamla devisen att förbud mot alkoholreklam och höga skatter är bästa medicinen mot missbruk och ungdomsdrickande, menar Erika Nylander, vd SVL.

Vin- & spritnäringen har länge menat att det mest prioriterade måste vara att säkerställa den kontrollerade försäljningen som på ett utmärkt sätt sköts av Systembolaget. Här kommer hotet främst från smuggling och okontrollerad införsel. Utöver detta behövs ett riktat arbete mot riskgrupper och en konsekvent hållning mot barn och ungdomar. För att säkerställa ett ansvarsfullt agerande på marknaden, särskilt när det gäller alkoholreklam, har näringen en egen alkoholgranskningsman. Tack vara detta initiativ så håller den svenska alkoholreklamen en hög etisk nivå som inte riktar sig till barn och ungdomar.

  • CAN:s resultat visar att den högljudda debatten kring alkoholreklam är överdriven, avslutar Nylander.

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer