Spriten rasar på Systemet

|Pressmeddelande

Augusti månad innebar ett fall för spritförsäljningen på Systembolaget med 2,5 procent. Den tidigare uppåtgående trenden bröts därmed. Samtidigt är fortfarande merparten av spriten som dricks i Sverige inte köpt i någon systembutik. – Vi delar helt Systembolagets uppfattning att skatten på sprit bör sänkas, inte minst för att få bättre kontroll över försäljningen. Även om det finns uppgifter att privatimporten minskar så gäller det inte sprit i någon högre grad. Det finns så stora vinster att hämta i att köpa sprit i Tyskland att särskilt den illegala importen med vidareförsäljning till ungdomar inte påverkats alls, säger Bertil Swartz, VD i Sprit & Vinleverantörsföreningen.

 

EU väntas snart höja minimiskatterna på sprit och öl, men det spelar ingen roll för priserna i Tyskland och Sverige. Den nya minimiskatten för en helflaska 40-procentig sprit blir ungefär 27 kr. Detta skall jämföras med ca 40 kr i Tyskland och 140 kr i Sverige.

– Just nu finns inget som talar för att spritsituationen i Sverige förbättras, både när det gäller att skydda ungdomen och att värna om de lagliga försäljningskanalerna. Utan en skattesänkning är framtiden märk, konstaterar Bertil Swartz.

2006-09-12

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 0708-26 43 46.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer