Spriten rasar på Systemet

|Pressmeddelande

Augusti månad innebar ett fall för spritförsäljningen på Systembolaget med 2,5 procent. Den tidigare uppåtgående trenden bröts därmed. Samtidigt är fortfarande merparten av spriten som dricks i Sverige inte köpt i någon systembutik. – Vi delar helt Systembolagets uppfattning att skatten på sprit bör sänkas, inte minst för att få bättre kontroll över försäljningen. Även om det finns uppgifter att privatimporten minskar så gäller det inte sprit i någon högre grad. Det finns så stora vinster att hämta i att köpa sprit i Tyskland att särskilt den illegala importen med vidareförsäljning till ungdomar inte påverkats alls, säger Bertil Swartz, VD i Sprit & Vinleverantörsföreningen.

 

EU väntas snart höja minimiskatterna på sprit och öl, men det spelar ingen roll för priserna i Tyskland och Sverige. Den nya minimiskatten för en helflaska 40-procentig sprit blir ungefär 27 kr. Detta skall jämföras med ca 40 kr i Tyskland och 140 kr i Sverige.

– Just nu finns inget som talar för att spritsituationen i Sverige förbättras, både när det gäller att skydda ungdomen och att värna om de lagliga försäljningskanalerna. Utan en skattesänkning är framtiden märk, konstaterar Bertil Swartz.

2006-09-12

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 0708-26 43 46.

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer