Priset avgör var du handlar!

|Pressmeddelande

Gränshandeln ökar dramatiskt i Finland. Enligt en aktuell undersökning från TNS Gallup har importen av finländarnas populära ”long-drinks” ökat med hela 70% under augusti, jämfört med motsvarande period föregående år. Öl och Cider ökade med 25 procent och vin med 20 procent.

Finländarna handlar allt mer sprit, vin och cider på båtarna till Estland och övriga Baltikum. Den finska gränshandeln med alkohol minskade stadigt från 2005 och framåt i samband med att Finland sänkte alkoholskatten, men har stadigt ökat från 2008 i samband med att skatten höjts.

Samtidigt ser vi en motsatt trend i Sverige. Där har valutan gjort att det är mindre lönsamt att handla i gränsbutikerna i Tyskland och Danmark.

”Detta visar att priset styr konsumenternas inköpskanaler. Vill vi att folk ska fortsätta handla i Sverige måste det dock ske genom politisk styrning och inte genom valutaförändringar! Jag hoppas våra politiker tar intryck av detta och ser behovet av en alkoholskattesänkning. Vi måste återta kontrollen och bekämpa den stora, illegala sprithandeln”, säger Erika Nylander, vd Sprit-och Vinleverantörsföreningen.

Kontakt: Erika Nylander, 0709-83 95 63

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer