Nu uppdateras rekommendationerna för ansvarsfull alkoholreklam

|Pressmeddelande

Mot bakgrund av nya rättstolkningar av alkohollagen uppdaterar nu Sveriges Annonsörer, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen branschens rekommendationer gällande marknadsföring av alkoholhaltiga drycker.

Alkoholbranschen har sedan 2006 en frivillig överenskommelse gällande egen reglering av ansvarfull marknadsföring för att säkerställa en hög nivå av etik och regelefterlevnad när det kommer till marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Branschens självreglering, Alkoholgranskningsmannen (AGM), ansvarar för tillsynen av rekommendationerna och vägleder branschen till ansvarsfull marknadsföring.

– De mest framträdande förändringarna i rekommendationerna gäller tillämpningsområde och tolkning av bildregeln. Uppdateringen görs mot bakgrund av bland annat de domar som kommit från Patent- och Marknadsöverdomstolen och Högsta Domstolen under 2021, säger Hanna Riberdahl, VD för Sveriges Annonsörer.

Gällande tillämpningsområde säger lagstiftningen bland annat att svenska regler ska tillämpas på digital marknadsföring från svenska företag även när marknadsföringen riktar sig till utlandet. Detta ställer sig branschen nu frågande till.

– Svenska regler är betydligt striktare än andra länders och svenska företag får svårt att konkurrera. Vi menar därför att reglerna kan utgöra en otillåten exportrestriktion som bör prövas mot EU-rätten. Våra rekommendationer omfattar därför inte marknadsföring som riktar sig mot konsumenter i utlandet, säger Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier

Vad avser den så kallade bildregeln, så får bilder i alkoholreklam enligt lagtexten endast återge varan, råvaror som ingår i varan samt enstaka förpackning. Branschens tolkning utgår dock från Högsta domstolens dom från vintern 2021 som medger att det finns utrymme för andra föremål än de som anges i lagtexten så länge dessa är måttfulla och förmedlar saklig information, till exempel mat som passar till drycken i fråga. Tillsynsmyndigheten konsumentverket är dock av en annan uppfattning.

– Att mat tillsammans med alkohol är bra för folkhälsan är något som Sverige byggt alkoholpolitiken på sedan lång tid tillbaka. Även Systembolagets kommunikation vilar på denna utgångspunkt. Mat tillsammans med alkoholdrycker finns till och med som krav vid servering. Därför är det märkligt att konsumentverket gör en annan bedömning, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

De nya rekommendationerna, som finns att hitta här, kommer presenteras på ett öppet webbinarium den 19/10 kl.09.00-10.00 av Alkoholgranskningsmannen. Anmälan görs här. 

För mer information, vänligen kontakta:
Sveriges Annonsörer
Hanna Riberdahl, VD
070 229 66 90
hanna.riberdahl@sverigesannonsorer.se

Sprit & Vinleverantörsföreningen
Anna De Geer, VD
anna.degeer@svl.se
070 698 35 35

Sveriges Bryggerier
Erika Danckwardt-Lillieström, Kommunikation & samhällskontakt
erika.d-l@sverigesbryggerier.se
070 983 95 63

För mer information om rekommendationerna kontakta Alkoholgranskningsmannen:
Mattias Grundström.
070 820 70 40
agm@alkoholgranskningsmannen.se

Fler nyheter

Är du SVL:s nya VD?

|Nyhet

Vi söker en dynamisk och strategiskt inriktad VD som kan leda och driva Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) och vår fortsatta utveckling. Du kommer agera proaktivt och aktivt arbeta för att sätta agendan inom branschen där monopolets fortsatta roll och den … Läs mer

Höga betyg till Prata om Alkohols skolmaterial

|Nyhet

Prata om Alkohols återkommande lärarenkät visar att skolmaterialen motsvarar förväntningarna från användarna. Här följer några av resultaten: 93 % av Prata om Alkohols användare rekommenderar materialen till andra som jobbar i skolan. 91 % anser att Prata om Alkohols material kan påverka ungdomar att senarelägga … Läs mer

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer