Minskat drickande i Finland

|Pressmeddelande

I Finland har alkoholkonsumtionen minskat för första gången på tiotals år, rapporterar Vasabladet. Det är siffror för första halvåret 2006 som redovisas. Importen av alkohol minskar, liksom konsumtionen på ölpubar medan den ökar på krogar som serverar sprit.

 

Minskningen av den totala konsumtionen motsvarar tre procent på årsbasis och ligger på runt 10,5 liter ren alkohol per person. I Sverige är motsvarande konsumtion dryga åtta liter.

En stor förklaring till minskningen är att privatimporten har gått ned. Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral konstaterar att Estland har höjt priserna och att folk kanske tröttnat på att åka till Estland som tidigare.

Esa Österberg, alkoholforskare med hög status i Sverige, säger till Vasabladet att det är för tidigt att dra slutsatser av de redovisade siffrorna. Skälen till att privatimporten har minskat anser han vara två – dels att de som dricker måttligt har fyllt på sina lager och dels att det kostar pengar att resa utomlands, vilket har minskat importen.

– Finland sänkte sina alkoholskatter drastiskt för att minska importen från Estland. Det visade sig vara ett klokt drag, precis som vi tror att det är klokt att göra samma sak i Sverige. Att det inte behöver leda till en katastrof visar nu siffror från såväl Finland som Danmark, säger Bertil Swartz, VD i Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 0708-26 43 46

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer