Grattis alla spritsmugglare!

|Pressmeddelande

Idag kl 10:00 presenterade de rödgröna sin skuggbudget. Högre skatt på vin och sprit var en av punkterna.  Syftet med detta är rent finansiellt – men de rödgröna har nog inte gjort någon större analys av de verkliga konsekvenserna. Höjd alkoholskatt kommer bara leda till ökad gränshandel och ökad organiserad spritsmuggling – vilket främst drabbar våra ungdomar! Redan idag vet vi att i stort sett alla ungdomar har ett mobilnummer till en spritlangare som varken kollar ålder eller nykterhet. Antalet illegala försäljare är idag många fler än Systembolagsbutikerna. En kraftig ökning av skatten kommer inte ens att generera mer intäkter till staten. När en alltför stor andel väljer att handla utomlands tappar man skatteunderlag. De enda som tjänar på en höjd alkoholskatt är den kriminella verksamhet som tjänar grova pengar på att sälja smuggelsprit!

Svenskarna har redan i sitt handelsmönster visat att man inte accepterar en alltför hög alkoholskatt i relation till sina grannländer. När skillnaden är stor och det finns pengar att spara ökar gränshandeln. När den svenska konan föll under 2009 och prisskillnaden minskade började svenskarna att handla på Systembolaget i allt större utsträckning. Nu, i takt med att den svenska kronan stärks, ser vi att gränshandeln ökar igen.

Det är oerthört viktigt att bekämpa den illegala verksamhet som lever och göds av höga svenska alkoholskatter. Vi måste bekämpa spritsmugglingen och återta kontrollen över försäljningen. De rödgröna har tyvärr lagt fram ett förlag idag som gynnar det motsatta. Grattis gränshandeln och alla spritsmugglare.

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer