Grattis alla spritsmugglare!

|Pressmeddelande

Idag kl 10:00 presenterade de rödgröna sin skuggbudget. Högre skatt på vin och sprit var en av punkterna.  Syftet med detta är rent finansiellt – men de rödgröna har nog inte gjort någon större analys av de verkliga konsekvenserna. Höjd alkoholskatt kommer bara leda till ökad gränshandel och ökad organiserad spritsmuggling – vilket främst drabbar våra ungdomar! Redan idag vet vi att i stort sett alla ungdomar har ett mobilnummer till en spritlangare som varken kollar ålder eller nykterhet. Antalet illegala försäljare är idag många fler än Systembolagsbutikerna. En kraftig ökning av skatten kommer inte ens att generera mer intäkter till staten. När en alltför stor andel väljer att handla utomlands tappar man skatteunderlag. De enda som tjänar på en höjd alkoholskatt är den kriminella verksamhet som tjänar grova pengar på att sälja smuggelsprit!

Svenskarna har redan i sitt handelsmönster visat att man inte accepterar en alltför hög alkoholskatt i relation till sina grannländer. När skillnaden är stor och det finns pengar att spara ökar gränshandeln. När den svenska konan föll under 2009 och prisskillnaden minskade började svenskarna att handla på Systembolaget i allt större utsträckning. Nu, i takt med att den svenska kronan stärks, ser vi att gränshandeln ökar igen.

Det är oerthört viktigt att bekämpa den illegala verksamhet som lever och göds av höga svenska alkoholskatter. Vi måste bekämpa spritsmugglingen och återta kontrollen över försäljningen. De rödgröna har tyvärr lagt fram ett förlag idag som gynnar det motsatta. Grattis gränshandeln och alla spritsmugglare.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer