Fler vodkabilar med regeringens beslut

|Pressmeddelande

Idag aviserade regeringen att skatten på öl och vin, samt sprit ska höjas med hänvisning till tidigare valmanifest. SVL (sprit & vinleverantörsföreningen) beklagar dagens förslag från regeringen. SVL, tillsammans med representanter från Tullverket, Polismyndigheten, med flera har länge försökt visa på de negativa effekterna av en ensidig skattehöjning utan att genomföra andra reformer samtidigt.

Handels utredningsinstitut  (HUI) kunde nyligen på ett tydligt sätt visa på de misstag som finansdepartementet begått inför framtagning av beräkningar på intäkterna med en höjning av alkoholkatten. Regeringen har helt enkelt inte fullt ut räknat med effekterna på legal och illegal införsel av alkohol.

– Det är bekymmersamt att regeringen, trots tydliga varningssignaler från tull, polis och forskare väljer att höja skatten, trots allt underlag som visar på de negativa effekterna av en höjning, säger Erika Nylander, vd SVL

– Det är tydligt att regeringen i det här fallet går emot sina myndigheter och experter bara av budgetförhandlingsskäl. Regeringen väljer att höja skatten utan att ha först utrett effekterna på smugglingen, vilket en majoritet i riksdagen efterfrågat.

– Det är våra ungdomar som får betala priset för regeringen strutspolitik. En höjning av skatten innebär i sin tur att prisskillnaden mellan Sverige och våra grannländer ökar. Det i sin tur innebär att lönsamheten att smuggla sprit ökar och vi får därmed ännu fler vodkabilar som kommer att rulla på våra gator på jakt efter nya tonåringar som kan köpa sin första billiga fylla.

– Nu är det ett år kvar till valet. Jag hoppas att våra riksdagspartier väljer att följa riksdagsmajoritetens vilja att utreda hur smugglingen och dess effekter ser ut i Sverige. Då kanske vi får en annan diskussion till de kommande valplattformarna än enbart skattefrågan, avslutar Erika Nylander.

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer