En god nyhet som förmörkas av dold verksamhet

|Pressmeddelande

Mer än 30 procent av eleverna i nionde klass avstår från att dricka alkohol. Det rapporterar Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, i sin årliga undersökning bland skolelever och det är den högsta nivån sedan mätningarna startade 1971.

-Oerhört glädjande, säger Erika Nylander, VD för Sprit- och vinleverantörsföreningen. Inget gör oss så glada som att de som inte ska ha tillgång till alkohol, inte har det. Det trista är att ingen lyfter frågan vad det är som de unga fortfarande dricker?

 CAN rapporterar bland annat i årets undersökning att den genomsnittliga konsumtionen bland flickor i årskurs 9 låg på 2,1 liter. Det uppges vara den lägsta nivån sedan 1997.

-Samtidigt ser vi, svart på vitt i rapporten, att samma grupp flickor i årskurs 9, dricker smuggelsprit i precis lika hög omfattning idag som för två år sedan, säger Erika Nylander.Trenden är exakt densamma oavsett om man tittar på gruppen pojkar i årskurs 9 eller gymnasieungdomar i årskurs 2.

 -Med stor sannolikhet är siffran ännu större än vad som framkommer i CANs rapport, säger Erika Nylander. Väldigt ofta vet inte ungdomarna att det är smuggelsprit de köper av sin mobillangare.

Det är alltså en fortsatt polarisering i samhället där de som dricker mycket, oavsett om de är underåriga eller vuxna, dricker smuggelsprit. Detta är information som inte kommer med i statistiken när institut som Sorad gör sina återkommande mätningar av svenskarnas konsumtion av smuggelsprit.

-För Sorad ringer inte till ungdomarna i den här undersökningen, de som i rapporten uppger att den största källan till alkohol är kamrater, men även föräldrar och andra vuxna, säger Erika Nylander. De ”andra vuxna” svarar förstås inte heller i mobilen när Sorad ringer. De har fullt upp att langa flaskor ur sina bakluckor till sina kunder.

-Vilka ytterligare ”bevis” krävs för att folkhälsominister Maria Larsson ska erkänna att smuggelspriten är det utbredda samhällsproblem som det faktiskt är, och göra något åt det? För varje dag man väntar med stävja problemet så växer omfattningen. Var går gränsen för när man inte kan blunda för problemet längre?

 Kontakt: Erika Nylander, VD Sprit- och Vinleverantörsföreningen, 0709-83 95 63

Fler nyheter

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer

SVL växlar upp branschens hållbarhetsarbete

|Nyhet

SVL lanserar nu våra ”Prioriteringar för en mer hållbar utveckling av sprit- och vinbranschen i Sverige”, som en plattform för branschens arbete med miljö- och klimatmässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Dokumentet beskriver SVL:s och medlemmarnas engagemang, vilka hållbarhetsutmaningar vi står … Läs mer