Dags för regeringen att ta helhetsgrepp kring den illegala handeln med alkohol

|Pressmeddelande

I samband med att regeringen igår presenterar sin budget för kommande år framgår att man stärker anslaget till rättsväsendet med 1,5 miljarder kronor. Regeringen ser även över möjligheten till att skärpa straffen för organiserad brottslighet. Sprit & vinleverantörsföreningen (SVL) välkomnar detta besked från regeringen.

Av budgetpropositionen framgår att Tullverket ges ökade möjligheter till kontroll av trafikflöden över gränserna samtidigt som bekämpandet av storskalig eller frekvent illegal införsel av alkohol ges fortsatt hög prioritet. Antalet beslag och omhändertaganden av alkohol har också ökat jämfört med 2010. Samverkan mellan myndigheter mot grov organiserad brottslighet har ökat under 2011.

–        Det är mycket glädjande att regeringen i sin budget så tydligt aviserar krafttag mot den organiserade brottsligheten. Men det är inte tillräckligt. Som branschföreträdare har vi under lång tid försökt uppmärksamma den organiserade alkoholsmugglingen som ett stort och växande problem som kräver riktade insatser på flera nivåer. Vi vet också att det finns en klar majoritet i riksdagen som ser alkoholsmugglingen som ett växande samhällsproblem som behöver genomlysas ordentligt, säger Erika Nylander, vd för SVL.

–        Regeringens satsningar visar att man noterat framväxen av den organiserade alkoholsmugglingen. Men det är fortfarande oklart hur omfattande den illegala handeln med alkohol är idag. Därför behöver regeringen ta nästa steg och genomföra en översyn, menar Erika Nylander, vd för SVL.

Kontakt: 0709-839563

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer