Ansvariga politiker kan inte luta sig tillbaka i tron att allt är under kontroll, när svartspriten flödar in över gränserna och kriminaliteten biter sig fast.

|Pressmeddelande

Systembolaget rapporterar att de under 2008 sålde 2,7 procent mer alkohol, mätt i ren alkohol, än under 2007.

-Att Systembolaget står sig stark i lågkonjunkturer när all annan detaljhandel viker är inget nytt, kommenterar Erika Nylander, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen. Vi vet sedan förra lågkonjunkturen att Systembolaget traditionellt håller sig på en stabil nivå. Däremot vet vi lika lite idag som för ett år sedan hur mörkertalen med illegal spritinförsel verkligen ser ut.

I samband med Systembolagets nya försäljningsstatistik kommenterar alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorad, att svenskarnas totalkonsumtion har minskat med 0.3 liter till 9,6 liter ren alkohol per person över 15 år. Som grund för detta anges att allt färre gör inköpsresor utomlands för att ta hem alkohol.

-Tullen har gång på gång vittnat om att allt större ekipage rullar över gränserna med alkohol från Danmark och Tyskland, säger Erika Nylander. Skälet till att allt färre reser för att handla alkohol är att den illegala alkoholhanteringen numera är en kriminellt professionell verksamhet som utförs av ett mindre antal personer. Sorad visar med sitt uttalande än en gång hur otroligt långt de befinner sig från verkligheten.

Erika Nylander efterlyser återigen en samlad satsning för att få en klar och entydig bild av omfattningen av den illegala hanteringen av alkohol i Sverige.

-Det är mycket oroväckande om de ansvariga politikerna lutar sig tillbaka i tron att allt är under kontroll, när svartspriten flödar in över gränserna och kriminaliteten biter sig fast till följd av den nuvarande politiken, säger Erika Nylander. Att inte göra något åt detta som enligt både tull, polis och vård är en realitet, det är att låta svenska ungdomar betala för den politiska passiviteten.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer