Alkoholnäringen sopar framför egen dörr – hög etisk nivå i reklamen!

|Pressmeddelande

En oberoende studie från organisationen European Advertising Standards Alliance (EASA) visar att 93% av alkoholbranschens marknadsföring i digitala medier följer det nationella regelverket och den etiska kod som branschen själv har tagit fram. Studien grundar sig på 368 hemsidor och en stor mängd pop-up och banners för spritproducenter i tretton Europeiska länder. Svenska Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) välkomnar rapporten som är ytterligare ett bevis på de goda effekterna av självreglering.

– Det här är toppenresultat, säger Erika Nylander, vd för SVL. Rapporten visar att det hårda arbete som vi lagt ned på att upprätta och arbeta med etiska regler har effekt.

SVL har sedan 2006, tillsammans med Sveriges Bryggerier, Sveriges Annonsörer och Sveriges Marknadsförbund, arbetat med ett regelverk för självreglering. I detta ingår branschens rekommendationer för hur man marknadsför alkoholhaltiga drycker, inrättandet av en alkoholgranskningsman (AGM) och utbildningssatsningar. AGM:s uppgift är att bevaka den svenska marknaden och anmäla alkoholreklam som överträder lagarna eller rekommendationerna.

– Självregelring fungerar därför att den skapar engagemang och kunskap hos branschen. Med delaktighet och egna åtaganden vill man göra rätt, menar Erika Nylander.

Rapporten från EASA är en årligen återkommande rapport som gjordes första gången 2005 på uppdrag av den tidigare E-kommissionären för hälsa. Alkoholreklam från hela Europa jämförs med den nationella lagstiftningen i respektive land, samt branschens egna rekommendationer. Detta var dock första gången som studien gjordes på digital media.

Rapporten bifogas som dokument.

För kontakt: Erika Nylander, 0709-83 95 63.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer

Testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion!

|Nyhet

Branschens initiativ Drinkwise lanserar nu en Quiz för dig som vill testa dina kunskaper om ansvarsfull alkoholkonsumtion och måttfullt drickande. Initiativet är framtaget tillsammans med dryckesbranschkollegor i Europa och SpiritsEUROPE. Drinkwise är ett det svenska initiativet inom ramen för ”Responsible drinking … Läs mer