6 av 10 kritiska mot höjd alkoholskatt

|Pressmeddelande

Tv4 ekonomi uppmärksammade idag att debattforumet Alcohol Update släppte en undersökning som visar att 6 av 10 riksdagsledamöter är emot regeringens förslag på höjd alkoholskatt. Undersökningen bygger på intervjuer med ledamöter och visar att majoriteten känner oro inför konsekvenserna av en höjning, vilket kan komma att bli ökad införsel och smuggling. Något som i sig skapar en större och i sig helt okontrollerad tillgänglighet. Helt på tvärs med regeringens syfte.

–         Jag är inte förvånad, kommenterar Erika Nylander, vd på SVL, Sprit & Vinleverantörsföreningen. Självklart är det så att beslutsfattarna vill ta ansvar och kräva in mer underlag och fakta innan de fattar beslut som kan komma att få så stora effekter som en höjd alkoholskatt.

Media och tunga instanser har under våren rapporterat om en ökad införsel och illegal vidareförsäljning. Bland annat visade tullens egen statistik att deras tillslag ökat med mer än 60 procent.

–         Det har under våren höjts många röster för att regeringen ska göra en införsel- och smuggelanalys. Det välkomnar vi. Det vore klokt att först kartlägga hur stor och utbedd den illegala hanteringen av alkohol egentligen är. Från branschen ser vi ju att försäljningen i gränshandeln ökar stadigt, säger Erika Nylander

I ett pressmeddelande skriver Alcohol Update att:

  • En klar majoritet (60 procent) bland riksdagsledamöterna anser att det bör tillsättas en utredning för att komma till klarhet i frågan om alkoholsmugglingens konsekvenser och vilka verktyg som behövs för att motverka den. Endast 15 procent av ledamöterna anser att det inte behövs någon utredning, medan 25 procent saknar en uppfattning i frågan.
  • Stödet för att tillsätta en utredning finns i båda blocken. Bland de etablerade partierna är det som starkast hos socialdemokratiska ledamöter (74 procent), centerpartisterna (73 procent) och vänster- respektive miljöpartisterna (67 procent vardera). Lägst stöd återfinns bland moderata ledamöter (36 procent) följt av kristdemokraterna (50 procent) och folkpartisterna (56 procent).
  • Ledamöter från södra Sverige anser i högre grad än övriga ledamöter att det behövs en utredning.
  • Starkast motstånd mot en utredning finns bland kristdemokraterna (29 procent) och moderaterna (27 procent).
  • 36 procent av riksdagsledamöterna anser att det behövs en parlamentarisk utredning. 27 procent anser att en ensamutredning vore att föredra. Övriga ledamöter har ingen tydlig uppfattning.

För kontakt: Erika Nylander 08 762 76 25

Fler nyheter

Absoluts destilleri nu helt fossilfritt

|Nyhet

Precis som många branscher så arbetar dryckesbranschen aktivt med att minska sina utsläpp. Ett av SVL:s medlemsföretag som lyckats väl är The Absolut Group. År 2020 antog de nya klimatmål där ett av målen var ett helt fossilfritt destilleri i … Läs mer

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer