Oxfam-rapport om arbetsförhållanden på italienska vingårdar

|Nyhet
Organisationen Oxfam har i samverkan med Systembolaget kartlagt riskerna för säsongsarbetare i italiensk vinproduktion. De risker som lyfts fram rör tillgång på skyddsmaterial, lönenivåer och viss form av tvångsarbete – där säsongsarbetare betalar förmedlare i hopp om att få jobb.

Sprit & Leverantörsföreningen, SVL, är den svenska branschföreningen för importörer och producenter av vin och sprit. För oss som branschförening och för våra medlemmar är det en självklarhet att alla som är involverade i leverantörskedjan ska ha en säker arbetsplats, en hållbar arbetsbelastning, skälig lön och tydliga villkor i enlighet med lagar och regler. Därför har vi sedan många år haft CSR och ansvarsfrågor i fokus.

SVL välkomnar Oxfams rapport om arbetsvillkor i den italienska vinnäringen. Vi ser det som viktigt att frågan kring arbetsförhållanden lyfts och utvärderas löpande. Viktigt så klart att alla parter i leverantörskedjan arbetar systematiskt med att säkerställa att det finns hållbara förhållanden i hela ledet. SVL är sedan 2018 medlemmar i amfori BSCI för att aktivt ta ett ansvar för att ramverk efterlevs. Genom Systembolagets rutiner, våra medlemmars systematiska arbete och Amfori BSCIs uppförandekod och revisioner sker regelbunden uppföljning och kontroll av det vin som säljs i Sverige. Systembolaget, SVL och våra medlemmar ligger redan idag i framkant i arbetet för bättre arbetsvillkor i hela leverantörsledet, både i Italien och andra länder.

SVL är av den uppfattningen att vi även måste kunna förlita oss på att myndigheter och fackförbund i det berörda landet säkerställer goda arbetsförhållanden på vingårdar. Vi utgår ifrån att Oxfam i sitt arbete även för dialog med relevanta intressenter och myndigheter i Italien.

SVL och våra medlemmar kommer fortsätta arbeta för goda arbetsförhållanden i hela leverantörskedjan och välkomnar en dialog om detta tillsammans med bl.a. Systembolaget och andra relevanta organisationer.

Här kan du hitta rapporten i sin helhet. 

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer