Alkoholbranschen föreslår självreglering av näringsinformation

|Nyhet
Den samlade alkoholbranschen har efter önskemål från EU-kommissionen presenterat förslag på åtgärder för utökad näringsinformation av alkoholhaltiga drycker. Förslaget bygger på självreglering som låter branschen ta fram riktlinjer för konsumentinformationen, utan lagstiftning.

Efter önskade och ökade krav på näringsinformation och innehållsförteckningar för alkoholhaltiga drycker har den samlade alkoholbranschen på europeisk nivå föreslagit gemensamma egenåtgärder för en utökad konsumentinformation på området.

För exakt ett år sedan, den 13 mars 2017, gav EU-kommissionen alkoholbranschen möjlighet att presentera ett självreglerande förslag på hur information kring näringshåll och ingredienser i alkoholhaltiga drycker kan tillhandahållas konsumenterna framöver. Enligt dagens regelverk är alkoholhaltiga drycker över 1,2 volymprocent nämligen undantagna gällande lagstiftning kring näringsinformation och innehållsförteckningar.

I ett gemensamt förslag till EU-kommissionen presenterade alkoholbranschen  igår förslag på hur konsumentinformationen ska tillhandahållas. Följande förslag kommer nu att utvärderas av berörda myndigheter:

  1. Branschen åtar sig att tillhandahålla näringsinformation och innehållsförteckningar över produkternas innehåll på de sätt som lämpar sig bäst för de enskilda produkterna.
  2. Näringsinformation och innehållsförteckningar av produkterna kommer att göras lättillgängligt, antingen på produkternas egna etiketter eller via webb-länk, QR-kod, streckkod eller via nya, smarta tekniska lösningar.
  3. Branschen kommer att använda både traditionella och innovativa lösningar för att nå ut med information till konsumenter. Branschen ser även över möjligheten att utveckla helt nya sätt att nå ut med informationen.
  4. Livsmedelsföretagen med skyldighet att tillhandahålla livsmedelsinformation kommer att ansvara för hur näringsinformation och innehållsförteckningar görs tillgänglig för konsumenter.
  5. Branschen kommer att tillhandahålla konsumentinformationen i linje med det enhetliga förslaget i väntan på att ett nytt ramverk antas i EU eller nationellt.
  6. Branschen åtar sig att implementera förslaget senast i mars 2021.

Läs branschens samlade förslag i sin helhet här.

Fler nyheter

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer

SVL växlar upp branschens hållbarhetsarbete

|Nyhet

SVL lanserar nu våra ”Prioriteringar för en mer hållbar utveckling av sprit- och vinbranschen i Sverige”, som en plattform för branschens arbete med miljö- och klimatmässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetsarbete. Dokumentet beskriver SVL:s och medlemmarnas engagemang, vilka hållbarhetsutmaningar vi står … Läs mer