Alkoholbranschen föreslår självreglering av näringsinformation

|Nyhet
Den samlade alkoholbranschen har efter önskemål från EU-kommissionen presenterat förslag på åtgärder för utökad näringsinformation av alkoholhaltiga drycker. Förslaget bygger på självreglering som låter branschen ta fram riktlinjer för konsumentinformationen, utan lagstiftning.

Efter önskade och ökade krav på näringsinformation och innehållsförteckningar för alkoholhaltiga drycker har den samlade alkoholbranschen på europeisk nivå föreslagit gemensamma egenåtgärder för en utökad konsumentinformation på området.

För exakt ett år sedan, den 13 mars 2017, gav EU-kommissionen alkoholbranschen möjlighet att presentera ett självreglerande förslag på hur information kring näringshåll och ingredienser i alkoholhaltiga drycker kan tillhandahållas konsumenterna framöver. Enligt dagens regelverk är alkoholhaltiga drycker över 1,2 volymprocent nämligen undantagna gällande lagstiftning kring näringsinformation och innehållsförteckningar.

I ett gemensamt förslag till EU-kommissionen presenterade alkoholbranschen  igår förslag på hur konsumentinformationen ska tillhandahållas. Följande förslag kommer nu att utvärderas av berörda myndigheter:

  1. Branschen åtar sig att tillhandahålla näringsinformation och innehållsförteckningar över produkternas innehåll på de sätt som lämpar sig bäst för de enskilda produkterna.
  2. Näringsinformation och innehållsförteckningar av produkterna kommer att göras lättillgängligt, antingen på produkternas egna etiketter eller via webb-länk, QR-kod, streckkod eller via nya, smarta tekniska lösningar.
  3. Branschen kommer att använda både traditionella och innovativa lösningar för att nå ut med information till konsumenter. Branschen ser även över möjligheten att utveckla helt nya sätt att nå ut med informationen.
  4. Livsmedelsföretagen med skyldighet att tillhandahålla livsmedelsinformation kommer att ansvara för hur näringsinformation och innehållsförteckningar görs tillgänglig för konsumenter.
  5. Branschen kommer att tillhandahålla konsumentinformationen i linje med det enhetliga förslaget i väntan på att ett nytt ramverk antas i EU eller nationellt.
  6. Branschen åtar sig att implementera förslaget senast i mars 2021.

Läs branschens samlade förslag i sin helhet här.

Fler nyheter

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer

Elisabeth Due ny VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen

|Pressmeddelande

Styrelsen för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har utsett Elisabeth Due till ny VD för SVL. Elisabeth tillträder sin nya roll den 2 september 2024. Elisabeth kommer senast från egen konsultverksamhet inom kommunikation, strategiutveckling och påverkansarbete. Tidigare har hon jobbat i … Läs mer

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer