Alkoholkommissionen i ny form

|Nyhet
SVL och Sveriges Bryggerier har tagit beslut att avveckla det projekt som initierades i maj att se över den svenska alkoholpolitiken i form av en oberoende Alkoholkommission. Vi kommer dock i andra former och med oförminskad styrka att fortsätta att arbeta med de för oss högprioriterade frågor.

Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier initierade i våras ett projekt för att se över den svenska alkoholpolitiken i form av en oberoende Alkoholkommission. Kommissionen har under den tid som den har varit aktiv mött oväntat stort externt motstånd, vilket lett till att två nyckelpersoner, ledamoten och alkoholforskaren Nina-Katri Gustafsson samt ordförande och tidigare finansministern Erik Åsbrink, har valt att lämna kommissionen.

Mot den bakgrunden gör vi som initiativtagare bedömningen att det är svårt att fortsätta driva kommissionen enligt grundintentionerna. Vi avvecklar därför Alkoholkommissionen. Vi kommer, i andra former, och med oförminskad styrka att fortsätta att arbeta med de för oss högprioriterade frågor som utgjort kommissionens direktiv:

  • Att beskriva den oreglerade handeln med alkohol och dess konsekvenser ur ett juridisk, socialt och ekonomiskt perspektiv. Det är av särskilt intresse att titta på relationerna mellan organiserad brottslighet och okontrollerad försäljning och hur vi bäst kan säkerställa att återfå kontrollen.
  • Att undersöka sambandet mellan skatt på alkohol och konsumtion i syfte att fastställa om alkoholskatten är ändamålsenligt utformad, utifrån syftet att begränsa konsumtionen av alkohol och generera skatteintäkter.
  • Att studera hur dagens utformning av och nivå på alkoholskatten påverkar brottslighet och sociala problem.
  • Att belysa alkoholnäringens betydelse för jobb och tillväxt och potentialen för landsbygdsutveckling.
  • Att granska alkoholkonsumtionens sociala mönster, utveckling och skadeverkningar, särskilt kopplingen mellan konsumtion och skador och om den så kallade totalkonsumtionsmodellen är ett lämpligt analysverktyg i detta sammanhang.
  • Att klarlägga olika aktörers inbördes ägande, beroende och roller i den svenska alkoholpolitiken och att komma med förslag till om och i så fall hur denna rollfördelning kan göras mer ändamålsenlig.

– Det är givetvis en besvikelse att kommissionen blev så kortvarig och inte får möjlighet att utveckla sina förslag på hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas. Vi kommer dock att fortsätta bredda och fördjupa diskussionen kring detta i andra former, säger Anna De Geer, vd i SVL.

Fler nyheter

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer

Höjd alkoholskatt ger inte önskade effekter

|Pressmeddelande

Den 1 januari 2023 höjdes alkoholskatten. Det uttalade syftet med höjningarna var att finansiera satsningar på försvaret och att stärka folkhälsan. Mot bakgrund av detta har Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) låtit HUI Research genomföra en analys av skattehöjningens effekter på … Läs mer

Swedwatch-rapport om arbetsförhållanden på sydafrikanska vingårdar

|Kommentar

Organisationen Swedwatch publicerade idag (17/6) en rapport där de har kartlagt riskerna för säsongsarbetare i den sydafrikanska vinproduktionen. De risker som lyfts fram rör diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden. SVL välkomnar Swedwatch rapport om arbetsvillkor i den sydafrikanska … Läs mer

SVL:s kommentar om gårdsförsäljning

|Kommentar

Idag den 5 juni meddelade regeringen att de under juli månad avser att besluta om ett förslag om gårdsförsäljning som ska skickas till Lagrådet och notifieras till EU-kommissionen. Från att förslaget notifieras till EU-kommissionen har kommissionen och EU:s medlemsstater 3 … Läs mer