Alkoholkommissionen i ny form
Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier initierade i våras ett projekt för att se över den svenska alkoholpolitiken i form av en oberoende Alkoholkommission. Kommissionen har under den tid som den har varit aktiv mött oväntat stort externt motstånd, vilket lett till att två nyckelpersoner, ledamoten och alkoholforskaren Nina-Katri Gustafsson samt ordförande och tidigare finansministern Erik Åsbrink, har valt att lämna kommissionen.
Mot den bakgrunden gör vi som initiativtagare bedömningen att det är svårt att fortsätta driva kommissionen enligt grundintentionerna. Vi avvecklar därför Alkoholkommissionen. Vi kommer, i andra former, och med oförminskad styrka att fortsätta att arbeta med de för oss högprioriterade frågor som utgjort kommissionens direktiv:
- Att beskriva den oreglerade handeln med alkohol och dess konsekvenser ur ett juridisk, socialt och ekonomiskt perspektiv. Det är av särskilt intresse att titta på relationerna mellan organiserad brottslighet och okontrollerad försäljning och hur vi bäst kan säkerställa att återfå kontrollen.
- Att undersöka sambandet mellan skatt på alkohol och konsumtion i syfte att fastställa om alkoholskatten är ändamålsenligt utformad, utifrån syftet att begränsa konsumtionen av alkohol och generera skatteintäkter.
- Att studera hur dagens utformning av och nivå på alkoholskatten påverkar brottslighet och sociala problem.
- Att belysa alkoholnäringens betydelse för jobb och tillväxt och potentialen för landsbygdsutveckling.
- Att granska alkoholkonsumtionens sociala mönster, utveckling och skadeverkningar, särskilt kopplingen mellan konsumtion och skador och om den så kallade totalkonsumtionsmodellen är ett lämpligt analysverktyg i detta sammanhang.
- Att klarlägga olika aktörers inbördes ägande, beroende och roller i den svenska alkoholpolitiken och att komma med förslag till om och i så fall hur denna rollfördelning kan göras mer ändamålsenlig.
– Det är givetvis en besvikelse att kommissionen blev så kortvarig och inte får möjlighet att utveckla sina förslag på hur den svenska alkoholpolitiken kan utvecklas. Vi kommer dock att fortsätta bredda och fördjupa diskussionen kring detta i andra former, säger Anna De Geer, vd i SVL.