Riksdagens utredningstjänst bekräftar: ökad spritsmuggling effekten av kommande skattehöjning på alkohol

|Pressmeddelande

I ett pressmeddelande (110916) kommenterar riksdagsledamoten Per Åsling (c) resultatet av den granskning som Riksdagens utredningstjänst har gjort vad gäller frågan om hur den organiserade handeln med smuggelsprit kommer att påverkas av den svenska skattehöjningen på alkohol vid årsskiftet. Regeringen har tidigare aviserat en höjning på starksprit med 5 procent, medan skatten på vin och öl höjs med 12,5 procent. I och med detta kommer prisdifferensen till i första hand Tyskland att öka ytterligare.

Enligt utredningstjänstens bedömning kommer risken för ökad illegal införsel av alkoholdrycker att öka eftersom vinstmarginalen ökar för de personer som bedriver denna typ av handel. Med hänvisning till Tullverkets uppfattning kommer de ökade prisskillnaderna till våra grannländer i syd att utgöra ett incitament för ökad smuggling. Det gäller framför allt på varor som starksprit och öl. Med anledning av detta efterlyser därför Per Åsling en utredning kring alkoholsmugglingen och dess effekter på svensk alkoholpolitik.

Enligt Tullverkets beslagstatistik för första halvåret 2011 ligger beslagen av illegal starksprit kvar på samma höga nivå som under 2010. I jämförelse med 2009 ökade då spritbeslagen och omhändertaganden med 68 procent. Parallellt med detta har gränshandeln med alkohol fortsatt att öka samtidigt som Systembolagets spritförsäljning har minskat.

– Sprit- och vinleverantörsföreningen (SVL) välkomnar Per Åslings engagemang i frågan kring alkoholsmugglingen och den okontrollerade alkoholmarknaden, som vi har sett växa sig starkare under lång tid och varnat för i olika sammanhang. Det är redan idag en galopperande verksamhet och med en skattehöjning kommer den illegala handeln att accelerera ytterligare, säger Erika Nylander, vd på SVL.

–  Det behövs fler röster än Per Åsling bland landets beslutsfattare som har insett att läget för svensk alkoholpolitik är mycket allvarligt, inte minst genom denna redovisning som nu Riksdagens utredningstjänst har gjort, säger Erika Nylander.

–  Samtidigt kommer det signaler från Folkhälsoinstitutet självt som nyligen i sin årsrapport konstaterar att det i dagsläget inte finns någon samlad analys av hur följderna av ökade prisskillnader på alkohol kommer att slå på såväl gränshandeln och folkhälsan som statens tilltänkta inkomster. Att utreda smuggeltrafikens omfattning är ett första steg mot en säkrare alkoholmarknad i Sverige, avslutar Erika Nylander.

 För kontakt: Erika Nylander 08-762 76 25

Fler nyheter

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer

Elisabeth Due ny VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen

|Pressmeddelande

Styrelsen för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har utsett Elisabeth Due till ny VD för SVL. Elisabeth tillträder sin nya roll den 2 september 2024. Elisabeth kommer senast från egen konsultverksamhet inom kommunikation, strategiutveckling och påverkansarbete. Tidigare har hon jobbat i … Läs mer

SVL i Almedalen 2024

|Nyhet

Den 25 juni börjar årets upplaga av Almedalsveckan. SVL är på plats och arrangerar i år två egna seminarier. Ett om e-handel med alkohol som arrangeras av Verian och SVL, samt ett om alkoholskattehöjningen 2023. Båda seminarierna äger rum den … Läs mer