Prishöjningar driver finnarna till gränsen

|Pressmeddelande

I oktober höjde Finland alkoholskatten med ytterligare 10 procent. Samtidigt minskade Alko sin försäljning med 4,6 procent. Vd:n för Alko säger i en kommentar till Yle Nyheter (svenska.yle.fi) att de nu följer utvecklingen noga och att om det fortsätter så måste myndigheterna reagera. Risken är att en ökad gränshandel blir allt mer professionell och göder en svart, kriminell marknad.

Gränshandeln i Finland har öka stadigt. På grund av de stegvisa skattehöjningarna på alkohol i Finland under 2008 har prisskillanden mellan det finska monopolet Alko och butikerna i Tallin ökat markant.

Samtidigt ser vi en motsatt trend i Sverige. På grund av den svenska valutans relation till Euron så har det relativt sett blivit billigare att handla i Sverige. Denna trend riskerar dock att brytas snabbt så snart ekonomi förändras.

 – Det är därför viktigt att inte låta alkoholpolitiken styras av tillfälliga konjunktrer, utan av en medveten, långsiktig politik, säger Erika Nylander, vd för Sprit- & Vinleverantörsföreningen, SVL.

Kontakt: Erika Nylander, 08 – 762 76 25 eller 0709 – 83 95 63.

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer