Prishöjningar driver finnarna till gränsen

|Pressmeddelande

I oktober höjde Finland alkoholskatten med ytterligare 10 procent. Samtidigt minskade Alko sin försäljning med 4,6 procent. Vd:n för Alko säger i en kommentar till Yle Nyheter (svenska.yle.fi) att de nu följer utvecklingen noga och att om det fortsätter så måste myndigheterna reagera. Risken är att en ökad gränshandel blir allt mer professionell och göder en svart, kriminell marknad.

Gränshandeln i Finland har öka stadigt. På grund av de stegvisa skattehöjningarna på alkohol i Finland under 2008 har prisskillanden mellan det finska monopolet Alko och butikerna i Tallin ökat markant.

Samtidigt ser vi en motsatt trend i Sverige. På grund av den svenska valutans relation till Euron så har det relativt sett blivit billigare att handla i Sverige. Denna trend riskerar dock att brytas snabbt så snart ekonomi förändras.

 – Det är därför viktigt att inte låta alkoholpolitiken styras av tillfälliga konjunktrer, utan av en medveten, långsiktig politik, säger Erika Nylander, vd för Sprit- & Vinleverantörsföreningen, SVL.

Kontakt: Erika Nylander, 08 – 762 76 25 eller 0709 – 83 95 63.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer