Ny studie om Prata om Alkohol visar positiva resultat

|Nyhet
Prata Om Alkohols alkoholförebyggande metodmaterial för skolungdomar har genomgått en vetenskaplig utvärdering och nu presenteras den treåriga vetenskapliga studien som genomförts mellan åren 2014 och 2017. Syftet med studien har varit att undersöka långtidseffekter på ungdomar i årskurs 7-9 gällande alkoholanvändande.

Prata Om Alkohols alkoholförebyggande metodmaterial för skolungdomar har genomgått en vetenskaplig utvärdering och nu presenteras den treåriga vetenskapliga studien som genomförts mellan åren 2014 och 2017. Syftet med studien har varit att undersöka långtidseffekter på ungdomar i årskurs 7-9 gällande alkoholanvändande.

Forskningsstudien, som har visat positiva resultat, är den första i Sverige som under en så lång tid följer ungdomar där en systematisk lärarledd och klassrums-baserad metod används som förebyggande verktyg. Studien har genomförts i samarbete med forskare Anders Tengström som är knuten till Karolinska Institutet och resultaten visar att metoden generellt minskar sannolikheten till riskbeteende relaterat till alkohol bland unga.

– ”Studien är intressant för att den visar att Prata Om Alkohol ger tydligt minskade riskbeteenden kopplat till alkoholanvändning bland unga. Många andra studier på skolpreventionsprogram visar inte på några positiva effekter alls. Eftersom det är angeläget att minska effekten av alkoholkonsumtion bland unga finns det skäl att också titta vidare på vad det är i Prata om Alkohols program som ger effekter.” säger Anders Tengström,  ansvarig forskare.

Sammanfattning av de viktigaste resultaten:

  • Prata om Alkohol minskar generellt sannolikheten till riskbeteende relaterat till alkohol bland unga.
  • Prata om Alkohol har en tydlig effekt avseende ett minskat berusningsdrickande för pojkar.
  • Prata om Alkohol halverar de negativa konsekvenserna av alkoholkonsumtion för flickor.
  • Prata om Alkohol har inte en generell debutförskjutande effekt avseende alkohol, men visar en trend att pojkar som genomgått programmet är mindre benägna att börja dricka alkohol.

Prata Om Alkohol är ett utbildningsinitiativ som startades 2006 av SVL och drivs sedan 2010 även i samverkan med Sveriges Bryggerier. Initiativet innefattar både skolmaterial och särskilda projekt som ska bidra till att skjuta upp unga personers eventuella alkoholdebut och att ge dem ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol och minska riskbeteenden.

Ladda ner sammanfattningen av studien här.
Du kan även ladda ner Forskningsstudien i sin helhet här

Fler nyheter

SVL publicerar branschriktlinjer för provsmakning av vin- och spritdrycker

|Pressmeddelande

Alkohollagen ger kommunerna möjlighet att bevilja tillstånd för provsmakning av alkoholdrycker för framför allt producenter av alkoholdrycker. Lagstiftningen saknar dock tydliga definitioner av vad som avses med provsmakning vilket lett till att lagen tillämpas olika runtom i landet. För att … Läs mer

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer