Kommentar till regeringens vårbudget: Mer resurser mot spritsmuggling är bra men inte tillräckligt

|Nyhet
Lastbilar från EU som öppet langar sprit till ungdomar är ett stort samhällsproblem som vi måste bekämpa tillsammans. Regeringens ökade resurser till polis och tull är bra, men inte tillräckligt. Det måste till större krafttag om vi ska skydda våra ungdomar från att dricka smugglad och införd sprit, skriver Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) i en kommentar till regeringens vårbudget.
Den senaste tiden har vi tagit del av hur de så kallade vodkalastbilarna öppet langar sprit till ungdomar, samtidigt som polisen inte har resurser att ingripa. Finansminister Magdalena Andersson upprörs över detta och vill inte att det kommer in stora mängder illegal alkohol som säljs vidare till minderåriga. Regeringen har gett Tullverket 72 miljoner extra för att övervaka och kontrollera in- och utförsel av illegala varor i vårändringsbudgeten för 2018. Vi håller med finansministern att större krafttag och nya verktyg krävs för att hantera detta växande problem. Den nya satsningen är dessvärre inte tillräcklig.
SVL:s vision är att alkoholpolitiken ska vara ändamålsenlig och effektiv. Dess främsta uppgift är att säkra en kontrollerad alkoholanskaffning och ge skydd till riskgrupper, t.ex. ungdomar. Vi värnar det detaljhandelsmonopol på alkoholförsäljning som Sverige har genom Systembolaget. Det bidrar till en kontrollerad försäljning under ordnade former, där åldern på köparna kontrolleras och där produkternas kvalitet är granskad.
Vi ser i dag stora problem med smuggling och illegal handel. Den fria rörligheten utnyttjas av kriminella nätverk för att smuggla bl.a. alkohol som sedan säljs på den svarta marknaden utan kontroll – inte sällan just till unga och minderåriga. Siffror från CAN visar att andelen ungdomar som dricker smuggelsprit har ökat sedan år 2014. Hela 23-29 procent av niondeklassarnas alkoholkonsumtion består av smuggelsprit. Bland elever i årskurs 2 på gymnasiet är motsvarande siffra 16-23 procent. Särskilt stor är ökningen hos underåriga flickor. Här har konsumtionen av smuggelsprit närmast fördubblats de senaste åren.
För att stävja denna oroväckande utveckling vill vi i branschen:
1) Tillföra våra gränsbevakande myndigheter ytterligare resurser, utöver regeringens nya satsning på Tullverket, och verktyg för att bekämpa den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom smugglingen. Om inte ytterligare resurser tillförs kommer tullens förmåga att minska de närmaste åren pga. pensionsavgångar.
2) Att det görs en ny översyn hur sambandet ser ut mellan alkohol, skatter och införsel. Enligt Tullverket finns det en fortsatt efterfrågan på illegal alkohol då alkoholskatten i Sverige i jämförelse med andra länder är generellt sett hög. Det enda jämförbara landet med en motsvarande skattenivå på alkohol är Norge.
3) Vi behöver en alkoholskatt i balans. För att vinna striden mot smugglarna behöver vi se till att våra skatter är i balans med omvärlden. Tiden då Sverige ensidigt kunde påverka alkoholkonsumtionen via skatten är sedan 1995 borta.
Ingen vill se försäljning av smuggelsprit. Vår gemensamma målbild borde vara att flytta försäljningen från Tyskland och Polen till Systembolaget. På så sätt skulle skatteintäkterna hamna i Sverige och våra ungdomar få svårare att få tag i alkohol. Låt oss därför tillsammans göra allt vi kan för att minimera den mängd illegal alkohol som förs in i landet och säljs vidare till minderåriga.

Fler nyheter

SVL publicerar branschriktlinjer för provsmakning av vin- och spritdrycker

|Pressmeddelande

Alkohollagen ger kommunerna möjlighet att bevilja tillstånd för provsmakning av alkoholdrycker för framför allt producenter av alkoholdrycker. Lagstiftningen saknar dock tydliga definitioner av vad som avses med provsmakning vilket lett till att lagen tillämpas olika runtom i landet. För att … Läs mer

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer