Höjd spritskatt politiskt självmål

|Pressmeddelande

Att höja skatten på sprit för att kunna sänka den på vin och öl är sannolikt ett praktfullt politiskt självmål. Likafullt diskuteras den konstruktionen i riksdagens skatteutskott som en lösning på smugglingen av öl för vidareförsäljning till ungdomar. – Det enda positiva i den här diskussionen är att frågan om den oerhörda andelen alkohol som inte säljs av Systembolaget nu kommit upp på bordet, säger SVLs VD, Bertil Swartz.

 

– Men att tro att man löser problemen genom att höja spritskatten är ett misstag. Redan nu har sprit från Systembolaget den minsta andelen av alkoholkonsumtionen. Mer än hälften av all sprit kommer från andra källor på grund av den höga spritskatten vi redan har. Hur skall någon fås att tro att höjd spritskatt skall lösa det problemet?

Införseln av alkohol kommer troligen att förändras till viss del om öl och vin blir billigare. Man behöver inte längre ta bil för att få med sig allt man köper hem. Den som ”för fot” tar sig till Danmark eller Tyskland kommer att kunna bära med sig spriten hem till Sverige och upptäcka att man gjort en bra affär.

Det är inte säkert att man behöver åka till Tyskland för att handla sprit om skatten i Sverige höjs ytterligare. Idag är skatten på en flaska sprit 140 kr i Sverige, drygt 50 kr i Danmark och drygt 35 kr i Tyskland.

– Nej, det är ingen lösning att göra en skatteväxling mellan alkoholdrycker. Den enda tänkbara lösningen är att sänka skatten på alla alkoholdrycker, säger Bertil Swartz.

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, tel 08-762 76 25 (vidarekoppling till mobil)

Fler nyheter

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer