SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna på spännande talare och panelister som Sven-Olov Daunfeldt från Svenskt Näringsliv, Nina Ekelund från Hagainitiativet och Annika Wäppling Korzinek från EU-kommissionens representation i Sverige.


SVL:s ordförande Kent Persson och VD Elisabeth Due hälsade deltagarna välkomna.


Efter presentation om läget för svensk ekonomi från Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv, diskuterade Emil Sallnäs från Viva Wine Group, Bita Vesali från Henkell-Freixenet och Anna Anerfält från Norrtälje Bränneri hur branschen mår.


Tillsammans med Nina Ekelund från Hagainitiativet berättade Carl Johan Svaton från Arvid Nordquist, Paula Eriksson från The Absolut Group och Gustav Fernström från Galatea om hur branschen arbetar med den gröna omställningen.


Annika Wäppling Korzinek från EU-kommissionens representation i Sverige, Joel Furvik från SVL och samhällsdebattören Ulrica Schenström samtalade om hur EU-kommissionens fokus på ökad konkurrenskraft och tillväxt påverkar branschen och politiken i Sverige.


I dagens sista panel pratade Michael Mobach från Spring Wine & Spirits, Niclas Appelquist från Anora och Edward Liepe från Saturnus om spännande drycker och innovationer i dryckesbranschen.

Fler nyheter

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2026

|Kommentar

Idag, den 22 september, presenterade regeringen sin budgetproposition för 2026. De största satsningarna görs i syfte att stärka hushållens ekonomi och köpkraft. I 2025 års budget sänktes alkoholskatten för mindre och oberoende bryggerier. I årets budget avser Regeringen nu att … Läs mer

Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

|Nyhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.  Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer