Absoluts destilleri nu helt fossilfritt

|Nyhet

Precis som många branscher så arbetar dryckesbranschen aktivt med att minska sina utsläpp. Ett av SVL:s medlemsföretag som lyckats väl är The Absolut Group. År 2020 antog de nya klimatmål där ett av målen var ett helt fossilfritt destilleri i slutet av 2025. Redan för några veckor sedan uppnåddes detta mål, ett år före tidsplan.

Vi passade på att ställa några frågor till Paula Eriksson, VP Communications, S&R and Public Affairs, om resan dit och nästa steg.

Grattis till att ni på Absolut nu har ett helt fossilfritt destilleri i Åhus. Vad har varit de mest avgörande framgångsfaktorerna?
– Det är resultatet av ett arbete som pågått i årtionden, där alla medarbetare ser över sina ansvarsområden. Det finns en genuin övertygelse om att hållbarhet är viktigt för oss då vi är så lokalt förankrade i vår produktion och värdekedja. Närheten till jordbrukare och leverantörer gör att vi kan ha ett långsiktigt samarbete som gynnar både utveckling och hållbarhet.

Vad är nästa utmaning för er att ta er an i hållbarhetsarbetet?
– Nu när vi har uppnått ett fossilfritt destilleri så är nästa steg att minska utsläppen från det som kallas scope 3, dvs resten av värdekedjan. Här samarbetar vi med Ardaghs glasfabrik i Limmared om att byta ut en del av naturgasen till grön vätgas och vi samarbetar även med 300 veteodlare där vi betalar ett premium om vetet är odlat enligt vissa hållbarhetskriterier. Målet är ett uppnå en klimatneutral produkt till år 2030.

Återigen, stort grattis från oss på SVL!

Fler nyheter

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer