SVL:s remissyttrande om höjd skatt på alkohol

|Nyhet
Regeringen har meddelat att de avser att höja skatten på alkohol 2023 och 2024.

I promemorian Fi2022/00247 föreslår regeringen att skatten på alkohol höjs både 2023 och 2024. Skatten på öl, vin, andra jästa drycker än vin eller öl samt mellanklassprodukter föreslås höjas med 5 procent fr.o.m. den 1 januari 2023 och med ytterligare 7,6 procent fr.o.m. den 1 januari 2024. Skatten på etylalkohol (sprit) höjs med 1 procent fr.o.m. den 1 januari 2023 och med ytterligare 1 procent fr.o.m. den 1 januari 2024. Höjningen 2023 beräknas leda till 550 miljoner kronor i ökade skatteintäkter 2023. Höjningen 2024 beräknas leda till ytterligare 870 miljoner i ökade skatteintäkter 2024. Promemorian skickades i slutet av januari ut på remiss med sista svarsdag idag den 18 mars.

SVL avstyrker regeringens förslag. Sammantaget bedömer SVL att det finns en övervägande risk att förslaget inte kommer att uppfylla sitt syfte. Förslaget kommer inte leda till att den totala konsumtionen minskar utan kommer bara flytta inköpstillfället från Systembolaget till utlandet och därigenom öka smugglingen och införseln av alkohol. SVL:s remissyttrande kan ni ta del av här.

Fler nyheter

Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

|Nyhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.  Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket … Läs mer

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer