Förbjuden alkoholförsäljning på restauranger efter kl 22.00

|Nyhet

För att förhindra ökad smittspridning av coronaviruset föreslår regeringen att alkoholförsäljning förbjuds på restauranger och barer mellan klockan 22.00 och 11.00. Förbudet föreslås gälla från den 20 november 2020 till den 28 februari 2021.

SVL respekterar beslutet och har förståelse för att detta är en av flera åtgärder för att begränsa smittspridningen, vilket är av allra största betydelse.

Samtidigt är det viktigt att notera att beslutet kommer att slå hårt emot restaurang- och besöksnäringen, en näring som redan har drabbats mycket hårt av pandemin. Vi utgår därför från att regeringen kommer att vidta fler åtgärder för att ekonomiskt stötta restaurang- och besöksnäringen.

SVL ställer sig dock frågande till att restriktionerna ska gälla i tre månader när andra restriktioner gäller i tre veckor. Det vore mot den bakgrunden önskvärt att detta förbud löpande omprövades på basis av uppdateringar och transparenta analyser av beslutets effekter.

SVL föreslår även att Regeringen fattar beslut om öppettider utifrån smittspridningseffekt och typ av verksamhet. Att få stängningstiden senarelagd en timme så att restaurangerna kan få till stånd två sittningar under en kväll, kan vara avgörande för restaurangernas ekonomi.

Fler nyheter

Införseln av alkohol på rekordlåga nivåer

|Kommentar

CAN:s mätningar visar att svenska konsumenter i allt högre grad väljer att köpa alkohol inom landet. I dag står Systembolagets försäljning, inklusive e-handel, för 72 procent av den totala konsumtionen – den högsta andelen sedan mätningarna inleddes (undantaget pandemiåren). Gränshandeln … Läs mer

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2026

|Kommentar

Idag, den 22 september, presenterade regeringen sin budgetproposition för 2026. De största satsningarna görs i syfte att stärka hushållens ekonomi och köpkraft. I 2025 års budget sänktes alkoholskatten för mindre och oberoende bryggerier. I årets budget avser Regeringen nu att … Läs mer

Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

|Nyhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.  Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket … Läs mer

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer