Spritinförseln når nya rekordnivåer!

|Pressmeddelande

Gränshandeln med sprit ökade det tredje kvartalet 2010 med 27,3 % jämfört med motsvarande period 2009. Under januari-september ökade gränshandeln totalt med hela 38,7 %. Det visar Sprit-& Vinleverantörsföreningens senaste gränshandelsstatistik.

– Vi har länge sett en markant ökning av införseln. Det är oroväckande att regeringen inte uppfattar dessa signaler då Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD, som på regeringens uppdrag mäter konsumtion och införsel, under året menat att utvecklingen är den motsatta.  Det är mycket olyckligt att vi ser helt olika verklighetsbilder. Därför väntar vi med spänning på att Sorad ska offentliggöra sin statistik för kvartal 3, säger Sprit & Vinleverantörsföreningens, SVLs VD Erika Nylander.

Tecknen på att spritinförseln ökar är många:

–  Vi i SVL ser att våra leveranser till gränshandeln i Tyskland ökar rekordartat i år, bland annat på grund av den starka kronan som gör gränshandeln billigare. 2009 kostade euron som mest över 11,50 kronor, nu kostar den 9 kronor. Spriten i bordershops har därmed blivit 23 procent billigare. Man kan nu få 70 cl vodka för 56 kronor i gränshandeln. Självklart blir följden ökad smuggling och langning!

–  Tullen rapporterade nyligen att deras beslag av sprit ökade med hela 30 000 liter under perioden januari till och med oktober, motsvarande en ökning på hela 70 %.

–  Systembolagets försäljning minskar kraftigt för spritdrycker. Under kvartal 2 minskade försäljningen med 5,2 % och under kvartal 3 med 3,3 %. Detta i kontrast mot en rejäl uppgång 2009.

–  Polisen ger många signaler om svartspriten. Exempelvis konstaterar polisen i Halland att majoriteten av den alkohol som de beslagtar på stan består av öl och sprit från Tyskland.

– Detta sker samtidigt som politikerna diskuterar en höjning av alkoholskatterna. En höjning skulle ytterligare spä på den okontrollerade försäljningen som i sin tur leder till ökad illegal verksamhet och förlorade skatteintäkter. SoRAD bör noggrant se över sina siffror och försäkra sig om att de förser våra politiker med information som stämmer överens med verkligheten. Om inte, famlar våra svenska politiker i blindo och därmed den svenska alkoholpolitiken, avslutar Erika Nylander.

SVLs gränshandelsindex är baserat på medlemmarnas leveranser av representativa varumärken till den tyska gränshandeln.

För frågor: Erika Nylander: 08-762 76 25.

Fler nyheter

SVL publicerar branschriktlinjer för provsmakning av vin- och spritdrycker

|Pressmeddelande

Alkohollagen ger kommunerna möjlighet att bevilja tillstånd för provsmakning av alkoholdrycker för framför allt producenter av alkoholdrycker. Lagstiftningen saknar dock tydliga definitioner av vad som avses med provsmakning vilket lett till att lagen tillämpas olika runtom i landet. För att … Läs mer

Senaste rapporten från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

I Dryckesbranschens Klimatinitativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022 tillgänglig, där vi bland annat ser en omställning till klimateffektiva transporter. 100% resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter … Läs mer

Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet. – Efter … Läs mer

Höstens AGM-utbildningar i ansvarsfull alkoholreklam

|Nyhet

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel på övertramp för att på så sätt omsätta regelverket i … Läs mer