Spritinförseln når nya rekordnivåer!

|Pressmeddelande

Gränshandeln med sprit ökade det tredje kvartalet 2010 med 27,3 % jämfört med motsvarande period 2009. Under januari-september ökade gränshandeln totalt med hela 38,7 %. Det visar Sprit-& Vinleverantörsföreningens senaste gränshandelsstatistik.

– Vi har länge sett en markant ökning av införseln. Det är oroväckande att regeringen inte uppfattar dessa signaler då Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD, som på regeringens uppdrag mäter konsumtion och införsel, under året menat att utvecklingen är den motsatta.  Det är mycket olyckligt att vi ser helt olika verklighetsbilder. Därför väntar vi med spänning på att Sorad ska offentliggöra sin statistik för kvartal 3, säger Sprit & Vinleverantörsföreningens, SVLs VD Erika Nylander.

Tecknen på att spritinförseln ökar är många:

–  Vi i SVL ser att våra leveranser till gränshandeln i Tyskland ökar rekordartat i år, bland annat på grund av den starka kronan som gör gränshandeln billigare. 2009 kostade euron som mest över 11,50 kronor, nu kostar den 9 kronor. Spriten i bordershops har därmed blivit 23 procent billigare. Man kan nu få 70 cl vodka för 56 kronor i gränshandeln. Självklart blir följden ökad smuggling och langning!

–  Tullen rapporterade nyligen att deras beslag av sprit ökade med hela 30 000 liter under perioden januari till och med oktober, motsvarande en ökning på hela 70 %.

–  Systembolagets försäljning minskar kraftigt för spritdrycker. Under kvartal 2 minskade försäljningen med 5,2 % och under kvartal 3 med 3,3 %. Detta i kontrast mot en rejäl uppgång 2009.

–  Polisen ger många signaler om svartspriten. Exempelvis konstaterar polisen i Halland att majoriteten av den alkohol som de beslagtar på stan består av öl och sprit från Tyskland.

– Detta sker samtidigt som politikerna diskuterar en höjning av alkoholskatterna. En höjning skulle ytterligare spä på den okontrollerade försäljningen som i sin tur leder till ökad illegal verksamhet och förlorade skatteintäkter. SoRAD bör noggrant se över sina siffror och försäkra sig om att de förser våra politiker med information som stämmer överens med verkligheten. Om inte, famlar våra svenska politiker i blindo och därmed den svenska alkoholpolitiken, avslutar Erika Nylander.

SVLs gränshandelsindex är baserat på medlemmarnas leveranser av representativa varumärken till den tyska gränshandeln.

För frågor: Erika Nylander: 08-762 76 25.

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer