Spritinförseln når nya rekordnivåer!

|Pressmeddelande

Gränshandeln med sprit ökade det tredje kvartalet 2010 med 27,3 % jämfört med motsvarande period 2009. Under januari-september ökade gränshandeln totalt med hela 38,7 %. Det visar Sprit-& Vinleverantörsföreningens senaste gränshandelsstatistik.

– Vi har länge sett en markant ökning av införseln. Det är oroväckande att regeringen inte uppfattar dessa signaler då Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, SoRAD, som på regeringens uppdrag mäter konsumtion och införsel, under året menat att utvecklingen är den motsatta.  Det är mycket olyckligt att vi ser helt olika verklighetsbilder. Därför väntar vi med spänning på att Sorad ska offentliggöra sin statistik för kvartal 3, säger Sprit & Vinleverantörsföreningens, SVLs VD Erika Nylander.

Tecknen på att spritinförseln ökar är många:

–  Vi i SVL ser att våra leveranser till gränshandeln i Tyskland ökar rekordartat i år, bland annat på grund av den starka kronan som gör gränshandeln billigare. 2009 kostade euron som mest över 11,50 kronor, nu kostar den 9 kronor. Spriten i bordershops har därmed blivit 23 procent billigare. Man kan nu få 70 cl vodka för 56 kronor i gränshandeln. Självklart blir följden ökad smuggling och langning!

–  Tullen rapporterade nyligen att deras beslag av sprit ökade med hela 30 000 liter under perioden januari till och med oktober, motsvarande en ökning på hela 70 %.

–  Systembolagets försäljning minskar kraftigt för spritdrycker. Under kvartal 2 minskade försäljningen med 5,2 % och under kvartal 3 med 3,3 %. Detta i kontrast mot en rejäl uppgång 2009.

–  Polisen ger många signaler om svartspriten. Exempelvis konstaterar polisen i Halland att majoriteten av den alkohol som de beslagtar på stan består av öl och sprit från Tyskland.

– Detta sker samtidigt som politikerna diskuterar en höjning av alkoholskatterna. En höjning skulle ytterligare spä på den okontrollerade försäljningen som i sin tur leder till ökad illegal verksamhet och förlorade skatteintäkter. SoRAD bör noggrant se över sina siffror och försäkra sig om att de förser våra politiker med information som stämmer överens med verkligheten. Om inte, famlar våra svenska politiker i blindo och därmed den svenska alkoholpolitiken, avslutar Erika Nylander.

SVLs gränshandelsindex är baserat på medlemmarnas leveranser av representativa varumärken till den tyska gränshandeln.

För frågor: Erika Nylander: 08-762 76 25.

Fler nyheter

Minskande omfattning men ökande intresse för e-handel med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker minskar jämfört med pandemiåren. Detta trots att det finns en stor öppenhet inför framtida köp, särskilt bland yngre. Det visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Verian (fd. Kantar Public) på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Undersökningen … Läs mer

SVL i debatt: Sluta att höja skatten på alkohol

|Nyhet

Med högre skatter på alkohol minskar försäljningen på Systembolaget – men då ökar inköp på andra sätt. Det ökar inte statens skatteintäkter, skriver Joel Furvik och Anna-Karin Fondberg. De senaste 15 månaderna har skatten på alkohol höjts två gånger. Skatten på … Läs mer

Låt inte Valborg bli ditt barns första fylla

|Nyhet

Vid Valborg dricker många ungdomar alkohol för första gången. Både skolor och hem har en avgörande roll i att försena denna debut. Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning, delar råd för att stärka ungdomars motståndskraft mot alkohol.  Under ungdomsåren … Läs mer

Är du SVL:s nya VD?

|Nyhet

Vi söker en dynamisk och strategiskt inriktad VD som kan leda och driva Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL) och vår fortsatta utveckling. Du kommer agera proaktivt och aktivt arbeta för att sätta agendan inom branschen där monopolets fortsatta roll och den … Läs mer