Minskat drickande i Finland

|Pressmeddelande

I Finland har alkoholkonsumtionen minskat för första gången på tiotals år, rapporterar Vasabladet. Det är siffror för första halvåret 2006 som redovisas. Importen av alkohol minskar, liksom konsumtionen på ölpubar medan den ökar på krogar som serverar sprit.

 

Minskningen av den totala konsumtionen motsvarar tre procent på årsbasis och ligger på runt 10,5 liter ren alkohol per person. I Sverige är motsvarande konsumtion dryga åtta liter.

En stor förklaring till minskningen är att privatimporten har gått ned. Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral konstaterar att Estland har höjt priserna och att folk kanske tröttnat på att åka till Estland som tidigare.

Esa Österberg, alkoholforskare med hög status i Sverige, säger till Vasabladet att det är för tidigt att dra slutsatser av de redovisade siffrorna. Skälen till att privatimporten har minskat anser han vara två – dels att de som dricker måttligt har fyllt på sina lager och dels att det kostar pengar att resa utomlands, vilket har minskat importen.

– Finland sänkte sina alkoholskatter drastiskt för att minska importen från Estland. Det visade sig vara ett klokt drag, precis som vi tror att det är klokt att göra samma sak i Sverige. Att det inte behöver leda till en katastrof visar nu siffror från såväl Finland som Danmark, säger Bertil Swartz, VD i Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 0708-26 43 46

Fler nyheter

Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

|Nyhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.  Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket … Läs mer

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer