Högsta domstolen friar Winefinder – fritt fram för distansförsäljning

|Pressmeddelande

Idag den 7 juli meddelade Högsta domstolen att Winefinder frias i målet Systembolaget/Winefinder där de anklagades för olovlig försäljning till svenska konsumenter. Domen innebär att distansförsäljning av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter från annat EU-land nu är tillåtet.

– Efter många års väntan har vi nu fått större klarhet i vilka spelregler som gäller för distanshandel av alkoholhaltiga drycker till svenska konsumenter. Det innebär att Systembolaget nu får ökad laglig konkurrens på den digitala arenan och att det nu är fritt fram för utländska aktörer att vända sig direkt till svenska konsumenter, säger Anna De Geer, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Intresset för att handla alkoholhaltiga drycker har vuxit under senaste åren, inte minst under pandemin. Enligt en undersökning som SVL nyligen låtit göra av Kantar Public, kan allt fler svenska konsumenter tänka sig att inte bara handla från Systembolagets näthandel utan även från distansförsäljare. Enligt siffror från Skatteverket har antalet registrerade distansförsäljare ökat senaste åren.

– Mot bakgrund av konsumenters ökade intresse att handla alkoholhaltiga drycker på nätet i kombination med domens utfall, ser vi det som avgörande att Systembolaget nu blir konkurrenskraftiga i sitt digitala erbjudande. Därför blir det viktigt att politiken ger detaljhandelsmonopolet de rätta förutsättningarna att möta kunder digitalt genom en attraktiv e-handel, säger Anna De Geer.

För mer information, vänligen kontakta:

Sprit & Vinleverantörsföreningen
Anna De Geer, VD
anna.degeer@svl.se
070 698 35 35

Fler nyheter

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer