Härvan i Blekinge bara början!

|Pressmeddelande

-Priset har stor betydelse för var människor köper sin alkohol och därför minskade gränshandeln det första halvåret 2009 också enligt oss, säger Erika Nylander, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen, i en kommentar till siffrorna från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms Universitet, SoRAD. Sprit & Vinleverantörsföreningen håller alltså med SoRAD i att det beror på den svacka kronan hade gentemot euron under SoRADs mätperiod.

-I juli 2008 var kronkursen gentemot euron 9:40 och i mars 2009 var den 11:60. Det är självklart att det påverkar gränshandeln. Denna valutaförändring motsvarar ju vårt krav på en 40-procentig alkoholskattesänkning. Nu ser vi emellertid tecken på en stark återhämtning i gränshandeln under juli och augusti. Det beror i sin tur på att kronkursen stärkts rejält igen efter det att SoRAD gjorde sin mätning.

-Det är i högsta grad oansvarigt att ha en alkoholpolitik som bygger på att kronan ska ha en usel kurs. Alkoholskatten måste sänkas för att få en varaktig minskning av smuggling, gränshandel och langning, säger Erika Nylander.

Sprit & Vinleverantörsföreningen är också oroad över smuggelspriten som, enligt SoRAD, ökar igen.

-Vi har just varnat för att smugglingen blir mer och mer storskalig, med ligor som tjänar storkovan på att köpa enorma mängder sprit i Tyskland för att sälja vidare till ungdomar och storkonsumenter. Vi kommer med nuvarande alkoholskatter tyvärr se fler exempel som den enorma sprithärva med smuggling som nu rullas upp i Blekinge.

Kontakt: Erika Nylander, 0709 – 83 95 63

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer