Finska skattesänkningen gav resultat

|Pressmeddelande

Den finska alkoholkonsumtionen minskade nästan två procent under 2006. Försäljningen inom landet ökade med 2,5 procent medan införseln från utlandet gick ned med 17 procent rapporterar det finska forskningsinstitutet STAKES. – Utvecklingen i Finland är precis den man eftersträvade närskatterna på alkoholdrycker sänktes kraftigt 2004. Finland ville motverka en exploderande införsel när gränserna för hur mycket man får ta med sig avvecklades och Estland samtidigt blev EU-medlem, konstaterar Bertil Swartz, VD på Sprit & Vinleverantörsföreningen.

 

Starka krafter har varit i rörelse för att åter höja skatterna sedan man sett hur försäljningen i Finland ökat. Men samtidigt har intresset för utvecklingen av införseln varit lågt. I Sverige har Finland anförts som mer eller mindre ett skräckexempel på vad som händer när skatterna sänks.

– Det är dags att nyktra till i Sverige och se hela perspektivet. Vi har sedan länge förordat en generell skattesänkning på alkohol för att återta kontrollen över alkoholflödet. Finland har nu en andel oregistrerad konsumtion på 18 procent medan vi i Sverige noterar drygt 31 procent enligt de senaste beräkningarna från SoRAD, säger Bertil Swartz. –

Ytterligare upplysningar: Bertil Swartz, 08-762 76 25 (vidarekopplad till mobil)

Fler nyheter

Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

|Nyhet

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.  Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket … Läs mer

SVL:s branschdag 2025 gick av stapeln

|Nyhet

Den 7 maj arrangerade SVL sin branschdag på Spritmuseum i Stockholm med spännande paneler om allt från hur branschen mår och fokuset på den gröna omställningen till regleringar och innovationer i dryckesbranschen. De knappt 100 deltagarna fick möjlighet att lyssna … Läs mer

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer