Alkohol är en del av tonåringars jullov

|Pressmeddelande

En ny undersökning genomförd av LunarStorm Research på uppdrag av alkoholbranschen visar att över en kvarts miljon tonåringar mellan 15 och 17 år kommer att dricka alkohol under jullovet. Nu krävs det en omedelbar alkoholskattesänkning för att få bukt med ungdomsfylleriet, säger Meg Tivéus, ordförande för Sprit och Vinleverantörsföreningen, SVL.

 

– Det är alarmerande siffror som framkommer i undersökningen. Det är en sak att våra politiker kan stoltsera med en hög alkoholskatt när de åker till Bryssel, men att det sen inte fungerar i verkligheten verkar få kännas vid, säger Meg Tivéus, ordförande för SVL.

LunarStorm Research har på uppdrag av Sprit och Vinleverantörsföreningen genomfört en omfattande undersökning med över 5 000 svenska ungdomar i åldern 15 till 17 år. Undersökningen visar bl.a. att drickande bland ungdomar under jullovet är utbrett och att de enkelt får tillgång till alkohol via illegala kanaler, i svarthandeln eller i hemmet.

• Sju av tio tillfrågade ungdomar säger att de kommer dricka alkohol under jullovet. Det motsvarar en siffra på cirka 260 000 tonåringar i den aktuella åldersgruppen. Av 15-åringarna uppger så mycket som sex av tio ungdomar att de kommer att dricka alkohol under jullovet.

• Över hälften av de tillfrågade uppger att de blir mycket eller ganska berusade när de dricker alkohol. Ganska berusad ska tolkas som fyra på en femgradig skala.

• Åtta av tio tillfrågade uppger att det är lätt att få tillgång till alkohol. Det vanligaste sättet att få tillgång till alkohol är från vänner (37 %). Den näst vanligaste distributionskanalen är att köpa alkohol från någon vuxen (ej förälder) när man vill köpa alkohol (31 %). Det innebär således att över 100 000 tonåringar har direkt tillgång till alkohol via illegala inköp från andra vuxna än föräldrarna.

– Vi, som representerar leverantörer och tillverkare av vin och sprit, känner en mycket stark oro och frustration över utvecklingen i Sverige. Den utbredda införseln av alkohol med bunkring och illegal vidareförsäljningen i dess spår monterar fullständigt ner alla former av kontroll över alkoholförsäljningen. Vi som branschorganisation och våra medlemsföretag är beredda att aktivt medverka och ta ett stort ansvar i skapandet av en ny, modern alkoholpolitik; men för att detta ska alls fungera är det först upp till våra förtroendevalda i riksdag och regering att bevisa att de är beredda att gå från ord till handling och sänka alkoholskatten, avslutar Meg Tivéus, ordförande för Sprit och Vinleverantörsföreningen.

Bertil Swartz, VD SVL Telefon: 08-762 76 25 Mobil: 0708-26 43 46 e-post: bertil.swartz@li.se www.spirits-wine.se

Fler nyheter

2023 års undersökning om e-handeln med alkohol

|Pressmeddelande

E-handeln med alkoholhaltiga drycker följer övrig e-handel och minskar, visar den senaste e-handelsundersökningen genomförd av Kantar Public på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen. Samtidigt ökar konsumenternas intresse för att prova e-handel av alkohol. Undersökningen, som genomfördes av Kantar Public i … Läs mer

SVL firade 25 år!

|Nyhet

I 25 år har Sprit & Vinleverantörsföreningen således varit den samlande rösten för dryckesbranschen i Sverige. Det firade vi med en inspirerande eftermiddag den 27 april tillsammans med inbjudna gäster från såväl branschen, politiken som näringslivet. Vi hade glädjen att … Läs mer