Tillsatser i vin

|Kommentar

Som en stor och viktig näring måsta man finnas sig i att bli granskad. En initierad debatt driver importörerna framåt i det arbete som redan görs för att säkerställa att det vin man köper in från olika delar av världen följer de regler som finns inom EU. En granskning måste emellertid vara rättvis och korrekt och det är därför olyckligt att Kalla Fakta påskiner att importörerna verkar i laglöshet och att en produkt är farlig bara för att den genomgått en storskalig produktionsprocess. Man måste skilja på bekämpningsmedel och traditionella processmedel. Det kan också ifrågasättas huruvida en jämförelse med vatten är den mest relevanta, eller om man borde ha jämfört med andra jordbruksprodukter.

Regelverk för tillsatser

Vinnäringen har ingen innehållsförteckning, då själva innehållet anses generiskt. Ingrediensen i är helt enkelt vin. Tillsatser, processer och processmedel regleras genom EU:s vinförordning. På så sätt finns det tydlig information om vilka ämnen som eventuellt kan finnas i vinet. Det är till och med så att vinproducenterna, eller för den delen de svenska importörerna, inte får märka flaskan med mer än det som tydligt anges i regelverket.

De vanligaste tillsatserna i vin är socker eller syra för att balasera smaken, druvmust för att förstärka druvsmaken samt sorbinsyta för att stoppa jäsningen i de fall det finns risk för efterjäsning. Det är också tillåtet att använda sig av ekchips (istället för att lagra i ektunna) och extra tannin för att påverka smaken.

Allergener

Sedan juli 2012 måste vinnäringen informera på flaskan om det finns spår kvar i slutprodukten av allergena ämnen som kan ha använts under processen. Dessa ämnen är sulfit samt ägg- och mjölkprodukter.

Sulfit har använts i tusentals år i vinframställningen och skyddar produkten från att oxidera. Det hindrar också bakterier från att växa. Ämnet finns naturligt i vinet, men kan behöva förstärkas.

Ägg- och mjölkprodukter används som klarningsmedel. Genom att man kan fånga upp proteinpartiklar som avlägsnas blir vinet klart och stabilt.

Alkohol

Det finns alkohol i vin. Därför bör det drickas med måtta och absolut inte ges till barn eller ungdomar!

Fler nyheter

Höga betyg till Prata om Alkohols skolmaterial

|Nyhet

Prata om Alkohols återkommande lärarenkät visar att skolmaterialen motsvarar förväntningarna från användarna. Här följer några av resultaten: 93 % av Prata om Alkohols användare rekommenderar materialen till andra som jobbar i skolan. 91 % anser att Prata om Alkohols material kan påverka ungdomar att senarelägga … Läs mer

Anna De Geer lämnar VD-posten i SVL

|Nyhet

Styrelsen i SVL och Anna De Geer har i samråd enats om att Anna efter 7 år som VD för SVL avslutar sin anställning den 23 februari. Nu är det passande läge för ett nytt ledarskap. Anna De Geer har … Läs mer

Den 8/12/2023 träder nya regler om märkning av vin i kraft

|Nyhet

Från och med idag den 8 december ska allt vin och aromatiserat vin som produceras efter den 8 december 2023 och som säljs på den europeiska marknaden märkas med kalorier och allergener direkt på flaskan. Ingrediens- och näringsdeklaration kan däremot … Läs mer